2023.06.02.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Védett Üzleteink Program

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: K-V 10-18
2016.04.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megjelent a márciusban Budapesten tartott magyar dzsesszkutatási konferencia előadásait tartalmazó kötet. A könyvet két friss CD-vel együtt a képes hazai dzsessztörténeti kiállításnak otthont adó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban csütörtökön mutatták be.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a magyar dzsessztörténeti projekt keretében tizenegy magyar és egy német dzsessz szakértő, kutató tartott előadást, kapcsolódva a műfaj hazai történetéhez. Ezek kerültek be a könyvbe, kiegészítve számos különleges illusztrációval - mondta Simon Géza Gábor, a projekt vezetője, a kötet szerkesztője a sajtótájékoztatón.

Az érintett témák között szerepel például roma muzsikusok feltűnése a magyar dzsessz első generációjában, olvasható a kötetben egy tanulmány jelentős, de mára elfelejtett zongoristákról, az egyik pesti szórakozóhelyen a negyvenes években zenélt legendás afroamerikai harsonásról és táncosról, Earl Granstaffról, a dzsessz és a szving szerepéről a pesti revükben, a dzsessztanszék fél évszázadáról vagy a közelmúltban elhunyt Benkó Sándorról és dixieland bandjéről.

Simon Géza Gábor beszámolt arról, hogy a Pannon Jazz kiadó gondozásában, kapcsolódva a magyar dzsessztörténeti projekthez megjelent két kuriózumnak számító CD, amely magyar szerzők műveit mutatja be különböző zenekarok előadásában. A legkorábbi felvételt 1928-ban rögzítették, ezen Paul Whiteman és zenekara Liszt Szerelmi álmokjából játszott New Yorkban. A jelent mások mellett a Juhász Gábor Trio, a Borbély Mihály Quartet és a Bohém Ragtime Jazz Band képviseli a két korong, amely a tíz éve indult Jazz Hungaricum sorozat része.

A konferencia, a kötet és a lemezek szorosan kapcsolódnak a tavaly novemberben az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megnyílt és május 1-ig még látható Képes Magyar Jazztörténet című tárlathoz. Kiss Imre, a múzeum igazgatója, a kiállítás egyik kurátora felidézte, hogy a tárlaton plakátokon, lemezborítókon, fotókon, festményeken, hangszereken keresztül mutatják be a több mint 150 éves magyar dzsessz történetét.

A kiállítást Simon Géza Gábor magángyűjteménye alapozta meg, de kölcsönzött az anyaghoz a ceglédi dobmúzeum vagy az Országos Széchényi Könyvtár is. A kiállítás legrégebbi darabja egy kotta, amely a színes bőrű Shakespeare-színész, Ira Aldridge 1853-as magyarországi turnéjához kapcsolódik. A tárlaton külön falat kapott az itthon elfeledett Bacsik Elek egykori kiváló dzsesszgitáros, hegedűművész, aki a napokban lenne 90 éves.

A tárlat keretében tavaly november óta számos érdekes koncertet rendeztek a helyszínen. A finisszázs április 24-én vasárnap Csík Gusztáv együttesének fellépése lesz, április 30-án pedig a jazznap.hu keretében a Szakcsi trió játszik a múzeumban.

(MTI)