2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2023.06.13.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Év Múzeuma díjat nyert a Skanzen

2023.05.11.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Közösségi Múzeumok

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre
Húsvéti zöldághordás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
Cím: 2000, Szentendre Sztaravodai út
Telefonszám: (26) 502-500, (26) 502-501
Nyitva tartás: XI.1-III.27.: Szo-V 10-16
IV.1-X.31.: K-P 9-17
XI.12-13.:9-18
2024.04.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
SozialMarie Díjra, Európa első társadalmi innovációs díjára jelölték a Skanzen Demencia Programját, amely egy speciális, életminőséget javító múzeumi foglalkozás demenciával élő időskorúak számára. A SozialMarie Díj azokat a közép-európai, jövőnket formáló társadalmi innovációkat jutalmazza, amelyek a társadalmi kihívásokra új megközelítésekkel, másokat ösztönözve kínálnak megoldásokat.
Nemzetközi társadalmi innovációs díjra jelölték a Skanzen Demencia Programját
A Skanzen a magyarországi múzeumok között elsőként dolgozta ki azt a különleges foglalkozást, amely segíti a társadalom egyre nagyobb részét érintő, demenciával és emlékezetzavarral élő emberek életminőségének javítását. A foglalkozás az idősek fiatalkorát idézi meg, így a helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is az ötvenes és hetvenes évek közötti időszakra koncentrál. A Skanzen Kisalföld tájegységében kiszemelt házban egy 20. század közepe szerint berendezett szobába érkeznek a program résztvevői, amelyet a környezet hitelessé tétele érdekében olyan tárgyakkal egészítenek ki, amelyek ugyanezt a korszakot idézik. A koncepció szerint nem egy foglalkozásra, hanem vendégségbe érkeznek a résztvevők a múzeumba, így könnyedebb, otthonosabb légkörben, az otthon hangulatát idézi a program. A szabad beszélgetés során a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek idéződnek fel. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hassanak. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására elfelejtett emlékek jutnak eszükbe.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programja nemzetközi szakértők értékelése után 288 - Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából érkezett pályázat közül - került be a SozialMarie Díj legjobb 34 jelöltje közé. A szakmai zsűri mellett minden évben a közönség is leadhatja szavazatát a jelöltek egyikére, hogy kiderüljön, melyik az a 15 projekt Közép-Európából, amely formálni tudja jövőnket.

Idén a közönségszavazási hét április 8. és 15. között zajlik, majd május 1-én Bécsben immár huszadik alkalommal átadják a SozialMarie – Társadalmi Innovációért díjakat a legértékesebbnek tartott társadalmi újításoknak. A nyertes projekt 1000 eurót kap oktatási és fejlesztési célokra.

Április 8-a és 15-e között a Skanzen programjára is lehet szavazni a sozialmarie.org oldalon.