2023.06.02.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Védett Üzleteink Program

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: K-V 10-18
2023.06.02.
Budapest, hír, Magyarország, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szinte múzeumunk megalapításával egyidős a gyűjtőkörünkkel kapcsolatos témákban és helyszíneken végzett kulturális örökségvédelem és értékmentés. Célunk a bezárásra ítélt vagy korszerűsítés által „fenyegetett” régi üzletek, valamint szállodák és vendéglátóhelyek (éttermek, kiskocsmák, kávéházak, cukrászdák) portáljainak és belső berendezéseinek eredeti helyükön történő megőrzése, védelme – s ha ez nem megoldható, a még menthető értékeiknek múzeumba mentése.

Alapkutatási tevékenységeink között szerepel a már műemléki védelmet élvező, vagy arra „csak” méltó, nagy múlttal rendelkező cégek és helyiségek mögött megbúvó történetek feltárása a fennmaradt tárgyi emlékek, dokumentumok és fényképek segítségével.

Napjaink új kihívásaihoz igazodva a mi intézményünknek is küldetésévé vált az aktív társadalmi szerepvállalás útja, mellyel elsődleges céljunk a közvélemény hiteles tájékoztatása, a témára való érzékenyítése, valamint meghívás szakmai összefogásra, szélesebb társadalmi együttműködésre.

E célunk megvalósításának az egyik eszköze a Budapest 150 rendezvényei között is szereplő, Budapest Főváros önkormányzatának támogatásával, pályázati forrásból megvalósított „Védett Üzleteink Program”.

A főváros egyesítésének 150. évfordulójához több eseménnyel is kapcsolódik idén múzeumunk, április végén nyitottuk meg Frankl Aliona fotóművész kiállítását („Munkámra garanciát vállalok.”), ahol a fényképeken keresztül várjuk egy kis budapesti időutazásra a hozzánk látogatókat, illetve októberben fogjuk megnyitni egyik új időszaki kiállításunkat, amelynek középpontjában egy, a városegyesítés évében, 1873-ban alapított vállalkozás története áll.
A „Védett Üzleteink Program” keretében különféle offline és online megoldásokat kínálunk látogatóinknak szabadidejük tartalmas eltöltésére.

Honlap
A projekt egyes elemeit a múzeum honlapjába integráltuk, hogy minden egy helyen legyen megtalálható. Ide kerül fel a programban szereplő összes helyszín, üzlet információkkal és képekkel, a kapcsolódó interaktív térképek és játékok, kisfilmek és séták. Az aloldal a sajtótájékoztatón kerül bemutatásra.

Tájékoztató táblák
A ma is látogatható helyszínek számára elegáns kivitelezésű tájékoztató táblákat készítettünk, amelyeken az adott üzlet rövid története szerepel. A táblán található QR-kód beolvasásával az üzletbe véletlenszerűen betérő, de a kultúra iránt érdeklődő vásárlók további információkhoz jutnak el a honlapunkon létrehozott új tartalomszolgáltatási blokkban.

Belvárosi séta
idegenvezetővel / időtartam: kb. 2 óra / nehézségi fok: könnyű / csoportlétszám: max. 20 fő /
időpontok: nyár, kora ősz
Védett üzleteink nyomába eredünk Budapest belvárosában. Felidézzük fényes múltjukat, miközben az egyes helyszíneken csodálhatjuk meg mai arcukat, ezáltal újabb oldaláról ismerjük meg a Belvárost. Egy olyan varázslatos világba kalauzoljuk el Önöket, ahol a megtekintett boltokban és vendéglátóhelyeken összeér a múlt és a jelen.

Városfoglaló
mobiltelefonos / számítógépes alkalmazás
A Monguz Kft. által magyarított programot több hazai közgyűjtemény is használja már. Az MKVM most csatlakozott ehhez a felhasználói körhöz. A program 2023. évre történő előfizetését a pályázati forrás tette lehetővé számunkra.
A védett üzletek pontos földrajzi helyét, az adott cég történetét és néhány archív fényképet tartalmazó adatbázisban a látnivalókat többféle szempont alapján lehet virtuális, vagy akár valóságosan is végigjárható sétákba rendezni. Az alkamazás felületén akár az összes védett üzlet helye egyszerre is megjeleníthető az online térképen. Az alkalmazáson belül a későbbiekben különféle játékokra (egyszemélyes illetve csapatban játszott) is lehetőség nyílik majd, melyeket még a későbbiekben kívánunk tovább fejleszteni. A sajtótájékoztató keretében az érdeklődők bepillantást nyernek az applikáció gyakorlati felhasználásába is.

Ismeretterjesztő kisfilmek
A munkának ebben a fázisában összesen 6 üzlet (3 kereskedelmi és 3 vendéglátós) történetét dolgoztuk fel mozgóképes formában is. A filmek célközönsége számunkra elsősorban a szakoktatási intézményekben tanuló középiskolás korosztály volt, de ajánljuk őket az olvasási vagy szövegértési problémákkal küzdő látogatóink részére is. A rövidfilmek a múzeum honlapján illetve YouTube csatornáján lesznek elérhetők a közeljövőben, ahol a nagyközönség is érdekes információkhoz juthat általuk.

Honismereti vetélkedő
Időpont: ősszel
Célcsoport: általános iskola felső tagozat, szakiskolák
A honlap „Védett Üzleteink Program” menüpontjában fellelhető információk, valamint az applikáció segítségével bejárható sétaútvonalak segítik a tanulók önálló vagy csoportos felkészülését. A vetélkedő kérdéssorán keresztül a diákok jobban elmélyülhetnek a dualizmus korának gazdaságtörténetében. Az esemény várhatóan 2023 őszén, a főváros egyesítésének 150. évfordulójához közel eső időpontban kerül majd megrendezésre, itt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum falai között. (A későbbiekben nyugdíjas csoportok részére is ajánlható ez a program.)