Eseménynaptár
2015. május
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
05.23.-
05.23.
Székesfehérvár
05.23.-
05.23.
Budapest
05.23.-
05.23.
Székesfehérvár
05.23.-
05.23.
Budapest
05.23.-
05.23.
Budapest
05.23.-
05.23.
Pannonhalma
05.23.-
05.23.
Makó
05.23.-
05.23.
Debrecen
05.23.-
05.23.
Fehérvárcsurgó
05.23.-
05.23.
Kaposvár
05.23.-
09.30.
Pannonhalma
05.22.-
09.20.
Pécs
05.22.-
05.29.
Budapest
05.22.-
07.14.
Kiskunfélegyháza
05.22.-
07.05.
Dunaújváros
05.22.-
09.20.
Pécs
05.22.-
07.28.
Tápiószele
05.22.-
07.07.
Székesfehérvár
05.20.-
06.26.
Szentendre
05.20.-
06.15.
Kiskunfélegyháza
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Budapest
akadálymentesített
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: K-V 10-18
Állandó kínálat
A kezdetektől - amikor még nem volt hűtőszekrény, nem volt olyan egyszerű a hűtött édességek elkészítése - áttekintjük a fagylalt, a jégkrém és a parfé történetét. Megtudhatjuk, miben különbözik a fagyi a parfétól, mikortól esznek mai értelemben vett fagylaltot, mi volt a kedvence Sissi császárnénak. tovább
Kosztolányi nevezte így szeretett városát, amelynek tucatnyi kávéházában volt maga is törzsvendég. Miért pont ez a vendéglátóhely-típus vált annyira népszerűvé, hogy nagyapáink, dédapáink el se tudták volna képzelni nélküle az életüket? Mi mindent szolgáltatott, mi mindennek adott terepet? tovább
Mióta léteznek Magyarországon vendéglátó szakiskolák? Milyen elméleti és gyakorlati tárgyakat kellett tanulni bennük? Kik voltak azok a mesterek, akiknek a keze alatt a legnagyobb séfek, kávésok, pincérek, szállodaportások nevelkedtek, és a szakmai ismereteken kívül mit tanítottak még a diákjaiknak? tovább
Egy régi kávés emlékezett az első félmondattal hajdani nevelőjére és arra a hozzáállásra, amit tőle tanult. Miért érte meg régen a vendéglősnek, a kávésnak vagy a pincérnek, hogy minden bosszúság, sérelem, sőt olykor veszteség ellenére is az embert, a vendéget állítsa a középpontba, ne pedig csak a bevételt? tovább
A reneszánsz kor étkezési szokásainak áttekintése után jellegzetes fűszerek illatát próbáljuk kitalálni, és különleges használati eszközökkel ismerkedünk meg. Ezt követően pedig megtanuljuk a zöldségfaragás pl. réparózsa fogásait, vagy ha még nem bánunk jól a késsel zöldségfigurákat készítünk. tovább
Hangl Márk, Gundel János, Glück Frigyes vagy Steuer Gyula neve fogalommá vált nemcsak a szakmában, de még a városlakók körében is. Hogyan gondolkodtak a vendéglátásról, milyen apró trükkökkel érték el, hogy nagy jövedelmet biztosító, állandó vendégkörük legyen? Mi az, amit ezekből a mai vendéglátós is könnyűszerrel megvalósíthat? tovább
Múzeumpedagógiai kapcsolattartó
Kiss Hajnalka
(1) 375-6249
Az intézmény felszereltsége
Szakemberek:
muzeológus
Helyiségek:
előadóterem, foglalkoztató
Eszközök:
  • technikai felszerelés: PC, projektor, videó, DVD-lejátszó, hangtechnika (mikrofonok, állványok, fények, vászon)
  • demonstrációs eszközök: látványraktár
  • egyéb segedeszközök: rajzeszközök, flip charte
Kényelmi felszereltség:
akadálymentes mosdó, hordozható székek, kerekesszék, orvosi rendelő a közelben, pihenő, ruhatár, ülőpárnák, vendéglő, étterem a közelben
Közlekedés:
akadálymentes épület
20. múzeumok majálisa

Videótár

Battai helyszínelők - A bronzkor nyomában
Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
Leonardo zseniális szerkezetei a Haáz Rezső Múzeumban - Székelyudvarhely
Nefertiti Berlinben 1.
Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
On.tour: A berlini Zsidó Múzeum az iskolákban
Új kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
Qi Baichi Budapesten
A Titanic mentőcsóknakja
Levegő, tér és repülés