Eseménynaptár
2015. augusztus
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
08.30.-
08.30.
Kecskemét
08.30.-
08.30.
Szentendre
08.30.-
08.30.
Szombathely
08.30.-
08.30.
Szombathely
08.29.-
10.04.
Budapest
08.29.-
08.30.
Szenna
08.29.-
11.01.
Budapest
08.28.-
09.14.
Szarvas
08.28.-
08.30.
Szombathely
08.28.-
08.30.
Budapest
08.25.-
08.30.
Budapest
08.20.-
11.22.
Budapest
08.20.-
09.14.
Battonya
08.19.-
03.31.
Kiskunfélegyháza
08.18.-
10.04.
Székesfehérvár
08.15.-
11.15.
Székesfehérvár
08.15.-
08.31.
Tata
08.14.-
09.27.
Budapest
08.14.-
09.27.
Budapest
08.10.-
08.31.
Budapest
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Budapest
akadálymentesített
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: K-V 10-18
Állandó kínálat
A kezdetektől - amikor még nem volt hűtőszekrény, nem volt olyan egyszerű a hűtött édességek elkészítése - áttekintjük a fagylalt, a jégkrém és a parfé történetét. Megtudhatjuk, miben különbözik a fagyi a parfétól, mikortól esznek mai értelemben vett fagylaltot, mi volt a kedvence Sissi császárnénak. tovább
Kosztolányi nevezte így szeretett városát, amelynek tucatnyi kávéházában volt maga is törzsvendég. Miért pont ez a vendéglátóhely-típus vált annyira népszerűvé, hogy nagyapáink, dédapáink el se tudták volna képzelni nélküle az életüket? Mi mindent szolgáltatott, mi mindennek adott terepet? tovább
Mióta léteznek Magyarországon vendéglátó szakiskolák? Milyen elméleti és gyakorlati tárgyakat kellett tanulni bennük? Kik voltak azok a mesterek, akiknek a keze alatt a legnagyobb séfek, kávésok, pincérek, szállodaportások nevelkedtek, és a szakmai ismereteken kívül mit tanítottak még a diákjaiknak? tovább
Egy régi kávés emlékezett az első félmondattal hajdani nevelőjére és arra a hozzáállásra, amit tőle tanult. Miért érte meg régen a vendéglősnek, a kávésnak vagy a pincérnek, hogy minden bosszúság, sérelem, sőt olykor veszteség ellenére is az embert, a vendéget állítsa a középpontba, ne pedig csak a bevételt? tovább
A reneszánsz kor étkezési szokásainak áttekintése után jellegzetes fűszerek illatát próbáljuk kitalálni, és különleges használati eszközökkel ismerkedünk meg. Ezt követően pedig megtanuljuk a zöldségfaragás pl. réparózsa fogásait, vagy ha még nem bánunk jól a késsel zöldségfigurákat készítünk. tovább
Hangl Márk, Gundel János, Glück Frigyes vagy Steuer Gyula neve fogalommá vált nemcsak a szakmában, de még a városlakók körében is. Hogyan gondolkodtak a vendéglátásról, milyen apró trükkökkel érték el, hogy nagy jövedelmet biztosító, állandó vendégkörük legyen? Mi az, amit ezekből a mai vendéglátós is könnyűszerrel megvalósíthat? tovább
Múzeumpedagógiai kapcsolattartó
Kiss Hajnalka
(1) 375-6249
Az intézmény felszereltsége
Szakemberek:
muzeológus
Helyiségek:
előadóterem, foglalkoztató
Eszközök:
  • technikai felszerelés: PC, projektor, videó, DVD-lejátszó, hangtechnika (mikrofonok, állványok, fények, vászon)
  • demonstrációs eszközök: látványraktár
  • egyéb segedeszközök: rajzeszközök, flip charte
Kényelmi felszereltség:
akadálymentes mosdó, hordozható székek, kerekesszék, orvosi rendelő a közelben, pihenő, ruhatár, ülőpárnák, vendéglő, étterem a közelben
Közlekedés:
akadálymentes épület

Videótár

Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
Remekművek születésnapja: 100 éves a Puskin Múzeum
Levegő, tér és repülés
Saab Múzeum
Titanic emlékkiállítás Belfastban
A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
Qi Baichi Budapesten
Múzeumok Majálisa 2012
Battai helyszínelők - A bronzkor nyomában
A Titanic mentőcsóknakja