2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.04.03.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
"Mindkét nembeli fiatalság örült, amikor a húsvét közeledett" jegyezte fel 100 éve Nagy Czirok László néprajzkutató. Neki köszönhető, hogy sok adatot tudunk a régi halasi, húsvéti szokásokról. Többek között ennek szellemében 16 éve szervezi a Pásztortűz Egyesület a hagyományos locsolkodást. Idén a köztévé ismét közvetített az ünnepi halasi eseményről.
Halson is locsolkodtak
A kiskunhalasi húsvéti kútnál a kisszállási Piros Muskátli Tánccsoport néptánccal szórakoztatta a megjelenteket. A nagyszámú közönség ízelítőt kapott a magyar népi kultúrából. Több alkalommal is volt kútvízzel, vödörből való locsolás a programban. Végső István történész, egyesületi elnök mesélt a megjelent médiának az elmúlt másfél évtized húsvétjairól.
A Pásztortűz Egyesület számára az egyik legfontosabb népi ünnep volt és marad a húsvét, amit igyekszünk megélni és méltóképpen felhívni rá a figyelmet a népszokások felelevenítésével. Szerencsére vannak más hagyományápolók, így sokféle és teljes egy húsvéthétfő Halason - mondta az egyesületi elnök. Az eseményről az MTVA élőben kapcsolt, így a Híradó nézői láthatták a halasi locsolkodást. A program megvalósulásában segítséget nyújtott a Kiskunhalasi Református Egyházközség is.