Eseménynaptár
2014. április

HÍR

Színes

2014.04.15.

Emlékezet - a Holokauszt-évforduló és a múzeumok

Megjelent a MúzeumCafé 40. száma

Mitől „köz" egy közgyűjtemény?; kellenek-e járási múzeumok is Magyarországon?; ki volt Hau, a felolvasópap és hol volt a sírja?; miért „nehéz örökség" a Holokauszt a múzeumok számára is?; tudnak-e megoldást nyújtani az építészek a múzeumok gondjaira?; ki kapta a tavalyi MúzeumCafé Díjat és miért? – ezekre és még sok más fontos és érdekes múzeumszakmai kérdésre is válaszok találhatók a MúzeumCafé most megjelent legújabb számában.

Történelem

2014.04.15.

Belgrád mellett vesztegel az első világháború magyar hajója

A Bodrog nevű osztrák-magyar monitorhajó, amelynek belgrádi ágyúlövéseivel kezdődött meg hivatalosan az első világháború 1914. július 28-án, ma már nagyon rossz állapotban van, és kavicsszállító uszályként használják a Száva folyón a szerb fővárosban. A hadihajó sorsa az első világháború kitörésének 100. évfordulóján ismét napirendre kerülhet.

Külföld

2014.04.15.

Eladta a Mucha-plakátgyűjteményét Ivan Lendl

Eladta Alfons Mucha, a szecesszió kiemelkedő cseh festője és grafikusa plakátjaiból álló gyűjteményét Ivan Lendl, az egykori világhírű cseh teniszező.

Színes

2014.04.15.

Új Civitas Fortissima Múzeum lesz Balassagyarmaton

Megkezdődött a Huszár villa felújítása, amelyben az új Civitas Fortissima Múzeumot hozzák majd létre Balassagyarmaton; az intézmény az 1919. január 29-ei honvédő harcoknak állít emléket, bemutatja a trianoni döntés elleni küzdelmet, emellett Baráti Huszár Aladár és Tormay Cécile emlékét ápoló kutatóhelyként is működik majd.

Történelem

2014.04.16.

Holokauszt-emlékév

Emlékkiállítás nyílt Hódmezővásárhelyen a magyar zsidó sportolók tiszteletére

Braun „Csibi" József, Brüll Alfréd, Weisz Árpád, Petschauer Attila, Kabos Endre és a többi ünnepelt, a nemzet kedvenceiként szeretett sportolók életútja abban közös, hogy származásuk miatt üldözöttekké váltak, és Vészkorszak idején vesztették életüket


Nyitó kiállítások
Záró

Videótár

Szélmérők a múzeumban
magyar
Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
angol
Levegő, tér és repülés
német
Remekművek születésnapja: 100 éves a Puskin Múzeum
német
Egyiptomi Múzeum - Torino, Olaszország
angol
Múzeumok Majálisa 2012
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Nefertiti Berlinben 1.
német
Saab Múzeum
angol
Leonardo zseniális szerkezetei a Haáz Rezső Múzeumban - Székelyudvarhely
magyar