Eseménynaptár
2014. október

HÍR

Külföld

2014.10.17.

Budapestre érkezett Vermeer egyik főműve

Kicsomagolták Johannes Vermeer Az asztronómus című, 20 milliárd forintra biztosított festményét pénteken a Szépművészeti Múzeumban. Az alkotás a Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállításon lesz látható október 31-étől.

Színes

2014.10.20.

Misztikus egyiptomi éjszaka Szegeden – látogatórekorddal

Soha ennyien nem jártak még a szegedi Múzeumok Őszi Éjszakáján, mint most szombaton. A Móra-múzeumban óriási sikert aratott Kleopátra szépségtára: kicsiket és nagyokat egyaránt kezelésbe vettek a sminkesek és fodrászok, akik így igazi egyiptomi dívákká alakulhattak.

Gazdaság

2014.10.20.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumba került a rekorder szarvasgomba

A hungarikumokra, a minőségi magyar élelmiszerekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert azokban kitörési lehetőség rejlik mind a termelők, mind Magyarország számára.

Régészet

2014.10.21.

Nyírfakéreg-leveleknek köszönhetően ismerhető meg a középkori novgorodiak élete

Újabb tucatnyi nyírfakéreg-levél került napvilágra az oroszországi Novgorodban az idei ásatásokon, a levelek a középkori városlakók életéről mesélnek.

Színes

2014.10.21.

Megjelent a MúzeumCafé 43. száma

Hogyan történik manapság a magyar múzeumok gyűjteménygyarapítása?; kell-e munkafüzeteket, feladatlapokat használni a múzeumpedagógiában?; lehetne-e múzeum a budapesti állatkert?, milyen a jó lapidárium?; hogyan alakulnak át a világban a néprajzi múzeumok egyre inkább „társadalmiakká"?

Színes

2014.10.22.

Már öt hazai múzeum is látogatható virtuálisan

Immár öt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában lévő múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum anyaga érhető el az interneten keresztül, vagyis látogatható virtuálisan - közölte a tárca Kultúráért felelős államtitkársága az MTI-vel kedden.

Külföld

2014.10.22.

http://muzeum.cafeblog.hu/

Okos vécék és szecessziós csodabudik

Autentikus “klotyológia” egyenesen Bécsből

NA NE MÁ… EZ IS ZÁRVA VAN???! - sóhajtunk kétségbeesetten, amikor turistaként idegen utcákat járva ránk jön a "sürgősen megoldandó", s azonnal rohanunk tovább, hogy az első adandó lehetőségnél leeresszük a "hűtővizet". Pedig ha nem volna annyira borzalmasan sietős, és egy kicsit válogatósabbak lennénk, nem akármilyen élményekben lehetne részünk… főleg, ha Bécsben járunk!!!

Színes

2014.10.22.

Koreai Kulturális Est

Az előadás egyszerre ünnepli Magyarország európai uniós tagságának 10. évfordulóját, Magyarország NATO tagságának 15. évfordulóját, a Visegrádi Négyek országaiban bekövetkezett politikai átalakulás 25. évfordulóját és a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvételének 25. évfordulóját.

2014.11.08. Budapest

2014.10.29. Budapest

2014.11.08. Szolnok

2014.11.09. Szentendre

2014.10.06. Debrecen

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Nyitó kiállítások
Záró

Videótár

Szelíd motorosok
angol
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Átadták a kisnémedi Tájházat
magyar
Levegő, tér és repülés
német
A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
magyar
Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
magyar
Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
angol
Nefertiti Berlinben 1.
német
Bélyegmúzeum
magyar
Múzeumok Majálisa 2012
magyar