2024.04.10.
Helytörténet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Szegedi Közéleti Kávéház meghívására a szegedi Somogyi Károly Könyvtár adott otthont a Zsana története képekben című kiadvány könyvbemutatójának április második hetében.
Zsana története képekben
Paplógó Irén zsanai művelődési szakember, könyvtáros és Végső István történész mondták el könyv létrehozásának fázisait, buktatóit, örömeit.

A Bács-Kiskun vármegyei település elsősorban az 1979-es gázkitörésről vált híressé. pedig számos érdekesség fűződik még a település nevéhez. Zsana története képekben című, igényesen kiállított, bőséges fotóanyagot felvonultató helytörténeti könyv számos fotóval illusztrált. Egyházi, községi és családi események képei egyaránt megtalálhatóak a közel 300 oldalas nagyalbumban.

Zsana, Eresztő, Kőkút puszták története számos kérdést vet fel a mai napig is. Kunok, pásztorok, betyárok is lakták a vidéket. Rózsa Sándor állítólag gyakran látogatta a hamarosan 200 éves kőkúti csárdát. Ám a jelenlévőktől a legtöbb kérdés és hozzászólás végül mégiscsak az 1979-es gázkitörés kapcsán született. Többen is meséltek arról, hogy hogyan emlékeznek az eseményre. A jó hangulatú rendezvényen a Szegedi Közéleti Kávéház szervezői részéről egy nyári, zsanai kirándulás lehetősége is felmerült. 
Végső István