2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre
Húsvéti zöldághordás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
Cím: 2000, Szentendre Sztaravodai út
Telefonszám: (26) 502-500, (26) 502-501
Nyitva tartás: XI.1-III.27.: Szo-V 10-16
IV.1-X.31.: K-P 9-17
XI.12-13.:9-18
2024.05.03.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A SozialMarie Díj harmadik helyezettje lett a Skanzen Demencia Programja, amely egy speciális, életminőséget javító múzeumi foglalkozás demenciával élő időskorúak számára. A díjat ünnepélyes keretek között május 1-én Bécsben vehette át a múzeum.
Nemzetközi társadalmi innovációs díjat vehetett át a Skanzen
A díj azokat a közép-európai, jövőnket formáló társadalmi innovációkat jutalmazza, amelyek a társadalmi kihívásokra új megközelítésekkel, másokat ösztönözve kínálnak megoldásokat. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programja nemzetközi szakértők értékelése után 288 - Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából érkezett - pályázat közül lett a SozialMarie Díj 3. helyezettje.

A díj megfogalmazása szerint „ez a kezdeményezés újra értelmezi a múzeumok szerepét a demencia kezelésének kontextusában és olyan foglalkozásokat szervez, amelyek serkentik a kognitív képességeket és terápiás előnyökkel járnak. …A művészet gyógyító erejével támogatja a demencia által érintetteket. Ez az előremutató projekt egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva.”

A Skanzen demencia foglalkozása során az idősek fiatalkorát idézik meg, így a helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is az ötvenes és hetvenes évek közötti időszakra koncentrál. A Skanzen Kisalföld tájegységében kiszemelt házban egy 20. század közepe szerint berendezett szobába érkeznek a program résztvevői, amelyet a környezet hitelessé tétele érdekében olyan tárgyakkal egészítenek ki, amelyek ugyanezt a korszakot idézik. A koncepció szerint nem egy foglalkozásra, hanem vendégségbe érkeznek a résztvevők a múzeumba, így könnyedebb, otthonosabb légkörben, az otthon hangulatát idézi a program. A szabad beszélgetés során a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek idéződnek fel. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hassanak. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására elfelejtett emlékek jutnak eszükbe.