2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2024.06.14.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Május utolsó napján gyűltek az ország minden pontjáról a honismerettel foglalkozó szakemberek tudományos tanácskozásra. Kiskunhalas és szakirodalma is terítékre került Végső István történész előadásában.

Hagyomány, honismeret, és értékteremtés a 21. században címmel konferenciát tartottak május 31-én a Lajosmizsei Városházán. A Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület, Lajosmizse Önkormányzata, Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtár és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület közös eseményén a szakmai jeles képviselői tartottak kitűnő előadásokat.

Köztük Végső István történész a Pásztortűz Egyesület és a helytörténeti szakirodalom problémáiról beszélt. Előadásában felvázolta, hogy milyen buktatói vannak az évfordulók, jeles napok, személyek megünneplésének. A délelőtti szekciókban identitásról, fesztiválokról, hagyományőrzésről, táncház- és honismereti mozgalomról, Honismeret folyóiratról is beszéltek az előadók.

Ebéd után kirándulások voltak a 15. századi kun település templomromjához, majd a Budai Malomhoz is. Ezután pedig kerekasztal formájában folytatták a diskurzust a volt Földeáki csárda épületében, a jelenlegi helytörténeti gyűjteményben a honismerők, helytörténészek. A téma továbbra is a helytörténet, hagyományápolás és honismeret, a modernitás kihívásai és az arra adott válaszok és az ezekkel kapcsolatos kérdések voltak.