2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2024.06.27.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Józsefvárosi Múzeum az elmúlt két évben zajló intézményalapítási folyamatának egyik legfontosabb mérföldkövéhez érkezett el az épületének felújítását célzó beruházás befejezésével. A főváros kulturális palettája ismét gazdagabb lesz azzal, hogy Józsefvárosban a VIII. kerület történelmét és kortárs művészeti életét fókuszba helyező új múzeum kezdheti meg működését.

2021 nyarán Budapest VIII. kerület, Józsefváros Önkormányzata képviselő-testületi döntésbe foglalta egy kerületi, helytörténeti múzeum létrehozását. A következő év elején kezdődött el a szakmai munka, amelynek elsődleges célja volt, hogy a múzeum alapvető kulturális funkcióit betölthesse. Annak érdekében, hogy ez megtörténhessen, szükségessé vált a múzeum számára a József krt. 70. szám alatt (korábbi Józsefvárosi Galéria) kijelölt terek teljes körű felújítása.

A beruházás során az épületrész belső térelrendezését egy kortárs szemléletű muzeális intézmény igényeire szabva gyökeresen átalakították. A két kiállítótérrel rendelkező intézmény földszinti, központi terme ismét természetes fényt kapott az évek óta befalazott ablakok újbóli megnyitásával. Szintén a földszinten alakítottak ki egy közösségi teret, amely a későbbiekben programok, múzeumpedagógiai foglalkozások helyszínéül szolgál majd.

A múzeumépület egyik különlegessége a két emelet közötti födém megbontásával létrehozott nyitott térkapcsolat.

A felújítási munkálatok során a főbejárat felett az épület egy eredeti ornamentikájára bukkantak, ez a fragmentum mintegy 100 év elteltével ismét láthatóvá vált, és a továbbiakban a múzeum és a Nagykörút díszeként tündököl.

Tamás István, a múzeum igazgatója kiemelte, hogy a múzeum szakmai tevékenysége az elmúlt két évben és a felújítás időszakában is folyamatos volt. A történészekből, művészettörténész és múzeumpedagógus szakemberekből álló szakmai gárda folyamatosan azon dolgozik, hogy a közel 250 éves Józsefváros történetének még fellelhető tárgyi emlékeit, a kerülethez kapcsolódók személyes történeteit gyűjtse, megőrizze, és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tegye. A múzeum egyik törekvése, hogy gyűjteményének alakításába a helyi lakosságot és a helyi közösségeket is aktívan bevonja.

Az elmúlt két évben az intézmény több mint 100 ingyenes programot kínált a nagyközönség számára: külső helyszínen szervezett időszaki kiállításokat, városi sétákat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat és az alkotásra lehetőséget biztosító alkalmakat.

Az alakuló intézmény számára a most befejeződött beruházással vált lehetővé, hogy 2024 őszén megnyithassa első, saját gyűjteményi anyagára és kutatásaira épülő állandó kiállítását. A tárlat számos olyan témát is körüljár majd, amelyek korábban sem kutatva, sem publikálva nem voltak. A kiállítás mellé ősztől gazdag programkínálatot szervez a múzeum, ingyenes tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, workshopokkal, családi és gyerekprogramokkal.

A Józsefvárosi Önkormányzat beruházásának köszönhetően a főváros kulturális intézményeinek sora újabb múzeummal gazdagodik.