2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2024.07.01.
hír, II. Világháború, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Május 25-én hajtottak fejet az ismeretlen magyar katona előtt a harkakötönyi határban. Helyi és kiskunhalasi lokálpatrióták emlékeztek a 80 éve elhunytakról.
Harkakötönynél indult a budapesti csata Hősi halott sírjánál
Mai napig sok beazonosíthatatlan katona nyugszik sírhelyeken Kárpát-medence-szerte. Harkakötöny külterületén is van egy hadisír, ahol évtizedek óta vannak virágok és mécsesek, de nem tudjuk, hogy kit temettek oda.

Brassó Imre harkakötönyi polgármester, Végső István történésszel a Pásztortűz Egyesület elnökével együtt koszorúzott.

Díszsorfalat álltak a KSZC Dékáni Árpád Szakgimnázium kadétjai. A Magyar Hősök Napja előtti emlékezésen a történész összegezte, hogy mit tudhatunk az 1944 őszén a régi tázlári határban elesettekről. Oktober 29-én indult a szovjet előnyomulás Rém-Kiskunfélegyháza vonalon, amelynek célja Budapest elfoglalása. Többek között a mai Harkakötöny területén észak felé indultak a szovjetek a főváros felé. Bár menetből, pár hét alatt akarták elfoglalni Budapestet, végül ez a hadművelet 108 napig tartott.

Végső István tájékoztatta a jelenlévőket, hogy zajlik a hősi halott névszerinti beazonosításának kutatása. Az összegyűltek felvázolták a terveket a sírhely megújítása kapcsán.