2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2024.06.12.
hír, Holokauszt, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A magyar holokauszt 80 év távlatából. Jogfosztás – deportálás – emlékezés" címmel június 6-7-én konferenciára került sor a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Dél-alföldi Csoportja és az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai tanszéke szervezésében. A hazai holokauszt kutatás kutatói számos előadása mellett Végső István is előadást tartott.

Zsidótörvények, numerus clausus, propaganda, gettók, deportálások, cionisták, megszállás, munkaszolgálat, zsidómentés és emlékezetkultúra mentén kitűnő előadások hangoztak el a kétnapos szegedi holokauszt konferencián.
Végső István történész az előadásában Koszorú Imre (1919-2007) honvéd tartalékos zászlós embermentő tevékenyégét mutatta be. A mélyen vallásos keresztény, civilben tanár példája is jól mutatja, hogy volt mód embernek maradni az embertelenségben. Lehetett segíteni az üldözötteken, a zsidó munkaszolgálatosokon is. Koszorú a fronton harcolva megsérült, ezért került a hátországba, a kőszegi III. közérdekű munkaszolgálatos zászlóaljhoz. Itt 1942-től kezdve a parancsnokok gyakori változása miatt, időnként keretlegény-parancsnoknak nevezték ki. 1945 után felelősségre vonták a Szombathelyi Népbíróság előtt. Népbírósági peranyaga, saját visszaemlékezése, családtagjai elmondása, a szakirodalom felhasználása révén igyekezett rekonstruálni a korabeli eseményeket.