2024.05.03.

Sub_Bar

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
Rippl-Rónai Múzeum
hír, kísérleti régészet, Ókor, régészet, Római kor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Nagyberki mellett lévő Szalacsa az egyik legismertebb Somogy megyei régészeti lelőhely: már a 18. század óta kerülnek itt elő régészeti tárgyak, gyakran kincsleletek is. Az egyetlen, ásatás során felszínre bukkant, elrejtett lelet része volt a bronzedény. Míg a korábban előkerült kincsek érmékből és ékszerekből álltak, ez a kincs bronztárgyakól és vaseszközökből állt.
Római boroskancsó Szalacskáról
A Kr. u. 3. században elásott tárgyak egy nehéz történelmi helyzetről tanúskodnak, a Római Birodalom területére betörő támadások átértékelték a kincs fogalmát, ezért kerültek az elrejtett tárgyak közé a mindennapi életben használt vastárgyak is, így például a szántáshoz használt eszközök.

A vastárgyak mellett lévő bronzedény hosszú ideig használatban volt, erről tanúskodnak a javítások. Az alját "megtalpalták", és jól látható a nyakán egy későbbi megerősítés is.

Az ilyen edényekben bármilyen folyadékot tárolhattak, itt elsősorban érdemes borra gondolnunk. Mivel a szalacskai szőlőhegyen a mai napig kiváló nedűket készítenek, joggal feltételezhetjük, hogy a nagyberki borászok ősei, a rómaiak is erre a célra használták, és talán Salascainak hívhatták...

A kancsó mellett előkerült más bronztárgyak, így tintatartó, kulcs, csengők, melyek a Kaposvári Múzeum állandó Régészeti kiállításán szerepelnek.