2024.05.03.

Sub_Bar

2024.04.29.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ne törekedj mások bámulatba ejtésére, magad légy az, ki csodálkozol – s ez boldoggá tesz.
Edgar Degas gondolatait tartja hitvallásának a Gyulán született Volent Kati. Az alkotó kerek születésnapján visszatekint 7 évtizedére: mit is csinált 70 év alatt, miként jelenik meg képekben az életrajza? Ahogyan a tárlat címe is jelzi, a falakra kerülő munkák a művész életének kirakós darabjai.

A bemutatásra kerülő 30-35 alkotás változatos műfajban jeleníti meg készítőjének személyiségét; lesznek a vitrinekben illusztrált könyvek, általa tervezett apró ajándéktárgyak, dekorációs munkák. Technikájukban is a sokszínűséget képviselik, hiszen olaj, grafika, pasztell és vegyes technika, kollázs, mandalák is várják a látogatókat.

Volent Kati 70 év puzzle darabjai című kiállítása 2024. május 2-án (csütörtökön) 17 órakor nyílik az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A tárlatot Erdődi Ferenc Vilmos kisvárosi intermédia művész nyitja meg, az eseményen közreműködik Rácz Gábor.

Volent Kati festő, grafikus, dekoratőr 1954-ben született Gyulán. A helyi I. sz. Általános iskola diákjaként Oláhné Keresztessy Éva volt az osztályfőnöke, rajztanára, majd Koszta Rozália festőművész rajzszakkörébe járt. Mindkét művészpedagógus biztatta, egyengette az útját.

A szegedi Tömörkény István Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola grafika szakának elvégzését követően maradt Szegeden: a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán folytatta tanulmányait. 10 éven át dolgozott dekoratőr grafikusként Gyulán és Békéscsabán. Rengeteg magántanítványa volt, akik művészként, építészként, tanárként viszik tovább a művészet – Volent Katitól kapott – szeretetét. Volent Kati 1991 óta állít ki Gyulán és országszerte, de a határon túl is találhatók képei.