2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2024.04.29.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szegeden az MTA helyi székházában tartották meg április közepén a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének VI. konferenciáját. Többek között Végső István történész is tartott előadást.
lattGettókba zárt fogalmak
2024. április 18-19. között rendezték meg a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének VI. konferenciáját. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, a kétnapos tanácskozáson rendkívül változatos témákról lehetett hallani a druidáktól a hadirokkant népirodákon keresztül a második világháborús észak-afrikai hadjáratig.

Végső István történész a magyarországi holokauszt idején részben a nácik által 1944 tavaszától diktált kényszerlakhelyek kapcsán használt, használható fogalmakat mint: a gyűjtőhely, a gettó, az internálótábor, a gyűjtőtábor, és a koncentrációs tábor fogalmai közti különbségekre igyekezett rámutatni. Ezek a fogalmak gyakran a szakirodalomban sincsenek, nincsenek megfelelően használva. Az előadásban a gettók közti különbségeket is igyekezett meghatározni. Nemzetközi, európai összehasonlításban is igyekezett felvázolni a kényszerlakhely típusok közti különbségeket és hasonlóságokat is.