Janus Pannonius Múzeum - Várostörténeti Múzeum - Pécs
A Széchenyi tér (1913) - korabeli képeslapon
Cím: 7621, Pécs Felsőmalom utca 9.
Telefonszám: (72) 310-165
Nyitva tartás: K-Szo 10-16
2016.05.26.
Janus Pannonius Múzeum
divat, gazdaság, hír, ipar, könyvbemutató, művelődés, szabadidő, rendezvény, textilipar
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ünnepélyes keretek között mutatták be tegnap a Várostörténeti Múzeumban a Kesztyűkönyv című kötetet, amely a Janus Pannonius Múzeum gondozásában jelent meg. Az unikális, hiánypótló mű egyaránt szól a kesztyűk világában búvárkodni vágyó érdeklődőknek, a kesztyűgyártásban jeleskedő mestereknek és a szakma fogásaival még csak most ismerkedő fiataloknak.
Kesztyűkönyv részlet
A sok-sok képpel illusztrált könyv a kesztyűviselet és a kesztyűgyártás történetét is felvillantja, megismertet a technológia fogásaival, praktikus ismereteket is adva az olvasónak, s elsősorban a híres pécsi kesztyűgyártás történetét követi nyomon egészen a jelenkori kesztyűgyártó cégek bemutatásáig. A Pécsi Kesztyűgyár múzeumban őrzött gazdag ipartörténeti gyűjteményének legszebb darabjai is helyet kaptak e különleges kötetben.

Érdekességek, különlegességek

A tudományos igénnyel megírt kötet olvasóbarát is egyben: könnyen értelmezhető, olvasmányos szövegéhez számos illusztráció társul, portré-, tárgy- és egykori reklámfotók, technikai fázisfelvételek, sőt, még szabásminták is képzeletbeli kalandozásra késztetik az érdeklődőt.

Az első fejezetben egy-egy rész taglalja (többek között) a szerelmi, a mérgezett, az illatosított kesztyűt, továbbá azt is, hogy a kesztyű hogyan kapcsolódik az illemhez, sőt az erotikához. Néhány oldalon betekintést kaphatunk több európai ország kesztyűgyártási hagyományaiba is.

A kötet egyedülálló, mert több olyan anyag is belekerült, amelyet eddig még sehol nem publikáltak, továbbá, a pécsi kesztyűgyártás történetét (egészen a jelenkorig) még senki nem dolgozta fel. A könyv sikerében kiemelkedő szerep jutott a helyi cégek összefogásának, amelyhez a Pécsi Kesztyű Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara nyújtott kiemelkedő szakmai segítséget.