2024.05.03.

Sub_Bar

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Batthyány Lajos nevét meghallva általában két kép jelenik meg az előtt, aki tudja, kiről is van szó. Az egyik a kormánytabló, ahol minisztereivel - micsoda nevek! - látható. A másikon, féltérden, szemben a kivégzőosztaggal. De az út, ami Budától Pestig vezetett, nem volt sem rövid, sem nyugalmas.
A jánosházi fogadóban a tömeg ki akarja szabadítani a fogságba esett Batthyányt.
A gróf 1849. január 1-jén Bicskére utazott békekövetként, a Habsburg erők akkori vezéréhez. Itt, mint lázadót, letartóztatták, és ettől kezdve őrizetben volt haláláig.


Jánosházán a helyiek kaszát, kapát ragadtak, hogy kiszabadítsák

Nekünk a körmendi múzeumban az jutott, hogy egy diorámán bemutathassuk, milyen súlya volt Batthyány szavainak.
A fogságban lévő miniszterelnököt Vas vármegyén át vitték a mai Ljubljanába - nehogy már a lendületesen előretörő magyarok kiszabadítsák! A kis hadoszlop pihenőre megáll Jánosházán, a fogadónál. A dolognak egy hibája volt. Batthyány Lajost hazavitték! Jánosháza, az ő birtoka volt ekkor.

Persze fölismerték a helyiek, aztán kaszára, kapára, vasillára kaptak és indultak „gróf-szabadítni”. Komoly és eléggé elszánt tömeg gyűlt össze. Lang százados, a császári parancsnok előbb töltött pisztolyokkal vonult be a gróf szobájába, azzal, ha a „csőcselék” betör, személyesen lövi főbe a miniszterelnök urat. Majd látva, hogy ez nem mentené meg őt sem a felkoncolástól, megkérte Batthyányt, hogy menjen le és nyugtassa meg az embereket. És lőn.


Batthyány szavát adta

Batthyány lement. Megköszönte az ünnepélyes fogadtatást - hiszen az volt, nem valamiféle népharag - ugye? Az emberek csak néztek, hogy „micsoda?”

Aztán a lecsendesedett embereknek bejelentette, hogy „nem mehetek veletek, mert én a százados úrnak a becsületszavamat adtam, hogy nem fogok megszökni”. A derék jánosháziak ismerték a grófot, így hazamentek. Másnap Batthyány folytatta útját, ami Laibachon, Olmützön és Pozsonyon át végül a pesti Újépület udvaráig vezetett. Onnan? Onnan egy G.B.L. monogrammal jelölt sírig a pesti ferences templomban.

Relikviái mellett az adott szó súlyát bemutató diorámát is láthatjuk Körmenden, a múzeumban.
Pintér György