2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Magyar Nemzeti Galéria - Budapest
Magyar Nemzeti Galéria
Cím: 1014, Budapest Szent György tér 2.
Telefonszám: (1) 201-9082
Nyitva tartás: K-V 10-18
2017.06.21.
grafika, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Meller Péter (1923-2008) amerikai magyar művészettörténész, klasszika-filológus és grafikusművész legszebb alkotásait bemutató tárlat nyílt szerdán a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) grafikai kiállítóterében, Budapesten.
Szenvedély és irónia
A mintegy hetven grafikai alkotást bemutató Szenvedély és irónia című válogatás az első magyarországi kiállítás Meller Péter műveiből. Frank Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanára a megnyitón hangsúlyozta: Meller Péter óriási lexikális tudásra és kiváló előadásmódjára támaszkodó nemzetközi hírű tudományos teljesítménye haláláig lényegében elfedte művészi tevékenységét.

Meller Péter a 20. századi irodai technika eszközeit használta fel a klasszikus műveltség átmentésére. Alkotásai egyszerre innovatív, merész és fanyar művészetről tanúskodnak - fűzte hozzá. Frank Tibor szerint az amerikai magyar tudós-művész haláláig megőrizte magyar identitását, illusztrációkat készített például a János vitéz angol nyelvű kiadásához.

Meller Péter Budapesten született, egyetemistaként klasszika-filológiát és művészettörténetet tanult. Tanulmányai befejezését követően 1957-ig dolgozott a Szépművészeti Múzeumban, ekkor családjával együtt emigrált. Több mint egy évtizedes bécsi és firenzei tartózkodás után, 1968-ban a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem oktatója lett.

Tudományos munkája mellett szenvedélyesen rajzolt, nyomatokat készített, valamint verseket írt ógörög és latin nyelven, és műfordítói munkát is végzett.

Robert Williams művészettörténész, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem professzora és a kiállítás kurátora felidézte: 1980-as években diákként ismerkedett meg Meller Péterrel, majd kollégák lettek. Csak halála után fedezte fel, hogy nem csupán kiváló tudós, hanem briliáns és rendkívül kreatív művész is volt.

Mint fogalmazott, a hagyaték feldolgozása nagy öröm volt számára, úgy érezte, hogy vissza tudott adni valamit a világnak, ami egyébként elveszett volna. Hozzáfűzte: a budapesti tárlat egyfajta erkölcsi elégtétel a Magyarországról 1957-ben menekültként távozó tudóssal és művésszel szemben.

A tárlathoz a Szépművészeti Múzeum internetes oldalán keresztül elérhető online adatbázis is készült, amelyben digitalizált formában találhatóak meg Meller Péter számos tanulmányának kéziratai, publikálatlan esszéi, vázlatai és jegyzetei is - mondta el Bodnár Szilvia, a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének vezetője.

Szőcs Miriam, a Szépművészeti Múzeum Régi Szobor Gyűjteményének vezetője a megnyitót megelőző sajtóbemutatón felidézte: Meller Péter műveit életében alig néhányszor állították ki, nem is nagyon törekedett arra, hogy grafikusművészként ismerté váljon, miközben mintegy 10 ezer alkotást hagyott maga után. Hagyatéka rendezése után alkotásaiból 2012-ben Santa Barbarában, 2013-ban Londonban szerveztek kiállítást.

Saját maga által kidolgozott technikával dolgozott, radírból metszett pecsétnyomókat, amelyekből többet vörös festékkel nyomtatott le, tudatosan utalva a görög vörösalakos vázák világára. Sokszor nagyon ironikus, komikus hatást keltő ábrázolásain leggyakrabban antik mitológiai és reneszánsz történeteket és alakokat saját stílusában fogalmazott át, tett hétköznapivá és helyezett el modern kontextusban - mutatott rá.

A szeptember 3-ig látogatható tárlat tematikusan elrendezve mutatja be Meller Péter antik, irodalmi és vallási, magyar vagy éppen természeti és szerelmi témájú alkotásait - mondta Szőcs Miriam, aki szerint a művész gyakorlatilag alkalmazott grafikusként dolgozott, karácsonyi üdvözlőkártyákat, csomagolópapírokat, hűtőmágneseket tervezett és készített.

(MTI)