2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2015.11.28.
hír, Ókor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Harminc különleges műtárgyat, köztük Rer koporsóját és benne fekvő múmiáját is láthatja a közönség jövő vasárnaptól Sopronban, a tárlat a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének darabjait vonultatja fel.
Istenek, emberek, halottak, részlet
Liptay Éva gyűjteményvezető az MTI-nek felidézte, hogy az egyiptomi anyaghoz csaknem félezer műtárgy tartozik, ebből több mint négyszázat állandó kiállításon láthatott a közönség. A múzeum azonban 2015 tavaszától rekonstrukciós munkálatok miatt nem látogatható, így a gyűjtemény részét képező 30 műtárgyat remekmű most Sopronba. Mindegyik kiemelkedő alkotás, jellemezve a fáraók korának egy-egy időszakát.

A műtárgyak az ókori Egyiptom egy-egy korszakáról nyújtanak ismereteket. Sopronba utaztatják például Rer koporsóját, benne a múmiájával. A Rer néven ismert múmia a Kr.e. 4.-3. században élt fiatal nő, aki 20-24 éves korában hunyt el.

A legértékesebb darabok közé tartozik még egy négyezer éves, vízilóagyarból faragott és mágikus erővel felruházott varázsbot, továbbá egy Kr. e. 7. századi, ülő macskát ábrázoló bronzszobor, valamint egy majdnem életnagyságú, királyfejet ábrázoló szobortöredék is. A soproni kiállítás központi elemeként felépül egy sírkamra is, jelképezve, hogy az ókori Egyiptomban ott találkozott az élők, a holtak és az istenek szférája.

Horváth Zoltánné, a soproni kiállítást szervező Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója arról beszélt, hogy az advent kiemelt turisztikai időszak, ezért is törekednek ilyenkor nagyobb tárlat bemutatására. Két éve télen volt például a Munkácsy-kiállítás, míg tavaly a Paál, Szinyei és tájképfestő kortársaik című tárlat. A Munkácsy-kiállítás volt eddig a legsikeresebb Sopronban, mintegy 15 ezren látták, de remélik, hogy az egyiptomi gyűjtemény ritkaságai is hasonló érdeklődést hoznak majd.

Az Istenek, emberek, halottak című kiállítás február 21-ig látható Sopronban.

(MTI)