2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Bár a múzeumok a köztudatban az állandóságot jelentik, a műtárgyak helye és szerepe mégis változhat, elméletben és fizikai értelemben egyaránt. A MúzeumCafé 95. száma a műtárgymozgások jogi, gazdasági, kultúrpolitikai és múzeumelméleti felvetéseit veszi sorra.
Megjelent a MúzeumCafé legújabb száma
A műtárgyak határokon átívelő utaztatása a fenntarthatóság figyelembevételével – az aktuális szabályoknak és elveknek járt utána Galambos Henriett. Hogyan változhat egy műtárgy „címkéje” vagy státusza anélkül, hogy elhagyná a gyűjteményt, teszi fel a kérdést Kuti Klára írásában. Varga Benedek bővebb tanulmányban tekinti át az Akropoliszról származó Elgin-márványok történetét és várható, akár a teljes múzeumi világ működését befolyásoló sorsát. György Péter a 20. századi német történelem hatásaira hoz példákat, a bécsi Freud-lakás példájából kiindulva. Török Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállításainak sorát veszi végig, Szolyák Péter és Vassné Dobák Leonóra a miskolci Herman Ottó Múzeum Kultúrkoffer nevű utazó múzeumpedagógiai programját ismerteti. Basics Beatrix a nemzetközi színtér kölcsönözhető kiállításai közül hoz példákat, Gréczi Emőke kultúrdiplomáciai céllal született tárlatokat mutat be a hatvanas–hetvenes–nyolcvanas évekből. Keresztes Csaba megyei levéltárakba kerülő festményekről, műtárgyakról készült jelentéseket idéz fel, Bakos Áron és Forster Hannah Daisy írása pedig egy múzeumelméleti felvetést, a „liquid” múzeumfogalmát tisztázza. Berényi Marianna elemzésében az utóbbi évek kiállítási katalógusainak tipológiáját alkotta meg.

A Híreket Magyar Katalin szerkesztette, a lapterv Pintér József, a korrektúra Szendrői Árpád munkája.