2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Szépművészeti Múzeum – Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogatott, nagyszabású, Victor Vasarely életművét bemutató retrospektív tárlat nyílt december 20-án, szerda este a Szöuli Művészeti Központban. A dél-koreai – magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 33. évfordulója alkalmából megrendezett Victor Vasarely: The ResponsiveEye (Érzékeny szem) című kiállítás – amely Vasarely teljes életművéről ad átfogó képet a dél-koreai közönség számára – április közepéig látható a távol-keleti ország fővárosában.
Szöulban mutatkoznak be a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának remekművei
„Victor Vasarely műveiből pontosan 33 éve, 1990-ben már rendeztek kiállítást Dél-Koreában a Gwacheon Kortárs Művészeti Múzeumban, de a mostani retrospektív kiállítás Ázsiában minden eddiginél átfogóbb és reprezentatívabb módon mutatja be Vasarely művészetét, köszönhetően a budapesti gyűjtemény remekműveinek. Reméljük, hogy a két nemzet, Magyarország és Franciaország által is saját fiának tartott Victor Vasarely Dél-Koreában is elismerő nézőkre talál, akik megértik és csodálják művészetét” – fejtette ki Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. 
A csaknem 200 alkotást felvonultató szöuli kiállítás keresztmetszetet ad Victor Vasarely életművéből a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő budapesti Vasarely Múzeum remekműveinek felvonultatásával. Az 1987-ben megnyílt budapesti Vasarely Múzeum a világ legátfogóbb Vasarely-közgyűjteménye, amelyet a mester rendkívül nagyvonalú adományának megőrzésére és bemutatására hoztak létre. A budapesti gyűjtemény a világszerte ismert op-art művek mellett olyan egyedi, másutt nem látható ritkaságokkal is büszkélkedhet, mint például a kezdő művész virtuóz rajzkészségét bemutató figurális kompozíciók vagy az optikai művészetet harminc évvel előrevetítő grafikai kísérleti alkotások. A szöuli kiállítás Victor Vasarely pályáját időrendben mutatja be, tematikus csoportok és sorozatok köré rendezve a műveket, miközben figyelmet fordít az egyes korszakokra jellemző sajátos technikai eljárásokra is.

A Szépművészeti Múzeum szervezésében az elmúlt években több jelentős külföldi múzeumban és kiállítóhelyen is önálló kiállításon mutatkozhattak be a budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. A londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Galleriad’ArteModerná-ban, a párizsi Muséed’Orsay-ban és a Musée du Luxembourg-ban, valamint a milánói Palazzo Reáléban vagy a madridi MuseoThyssen-Bornemiszá-ban több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel, de a múzeum kiállításai Argentínában, Japánban és Kínában is nagy sikert arattak.