2013.12.09.
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Egyesíti és Kambodzsának adományozza khmer kollekcióját a világ két legnagyobb khmer aranytárgygyűjteményének tulajdonosa, Zelnik István és az amerikai Douglas Latchford; a mintegy ezer darabos anyaghoz Zelnik István építtet múzeumot Phnompenben.

 

A Khmer Birodalom fénykorából, a 9-13. századból Kambodzsa viszontagságos történelme miatt viszonylag kevés aranytárgy maradt fenn, ezért nagy jelentőségű a két gyűjtő felajánlása.

 

Az egyesített kollekció bemutatásához Zelnik István vásárol és újít fel egy épületet a kambodzsai fővárosban - jelentette be hétfőn Budapesten a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet igazgatója.


Zelnik IstvánRenner Zsuzsanna indológus Belényesy Károly ásatásvezetővel a sajtótájékoztatón bemutatta a kutatóintézet 2011-es Koh Ker-i feltárásait összefoglaló kötetet, amely az ICC Angkor (Nemzetközi Koordinációs Bizottság Angkor Történelmi Terület Megóvására és Fejlesztésére) decemberi konferenciájára jelent meg.


Mint emlékeztetettek, a kutatóintézet a helyi örökségvédelmi hatósággal, az APSARÁ-val kötött szerződések alapján kutatja a Khmer Birodalom egyik fővárosát, a dzsungel által később benőtt és jórészt elfeledett Koh Kert.

 

A teljes epigráfia 2014 elején jelenhet meg.


Mindeddig úgy tartották, hogy KohKer mindössze húsz évig volt az egykor szinte egész Délkelet-Ázsiát uraló birodalom központja, a LiDAR légitérképezési program, a kerámiavizsgálatok, valamint a próbaásatások azonban megerősítették: az építkezések számos korszakon át folytatódtak a településen, amelynek mesterséges vízrendszerei a sokkal ismertebb Angkorral is felvették a versenyt. Így arra lehet következtetni, hogy Koh Ker jelentős és hosszú időn át fennálló városi központ volt - közölte.


Renner Zsuzsanna elmondása szerint Claude Jacques professzor a magyar feltárási program keretében elkészítette Koh Ker teljes epigráfiájának feldolgozását, melyet 2014 elején tervez megjelentetni a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet.

 

(MTI)