Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
2021.02.04.
Déri Múzeum
Debrecen, hír, Magyarország, történelem, Trianon, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A közelmúltban jelent meg a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, Lakner Lajos: „Nézz ránk, Ady Endre" című kötete, mely Trianon és Debrecen kapcsolatát dolgozza fel.
Lakner Lajos: Nézz ránk, Ady Endre!
A könyv első tanulmánya Trianon hosszú távú hatását mutatja be Debrecen történetében. A történet a századfordulón indult, amikor megszületett a „Nagy-Debrecen" gondolata, amely a város kulturális regionális központtá fejlesztését és egyetem felállítását vizionálta. Szerepet szánt Debrecennek az erdélyi magyarság nemzetiségekkel szembeni megerősítésében is. Az elképzelés ekkor azonban csak álom maradt. A gondolat az 1920-as években merült fel újra, amelyet legerőteljesebben Klebelsberg Kuno kultuszminiszter fogalmazott meg 1927-ben. Az évtized végén Magoss György és Vásáry István polgármestersége alatt nagy ívű fejlődés kezdődött a „Nagydebrecen" koncepció beteljesítésére.

A kötet másik tanulmánya debreceni költők revizionista verseit mutatja be. Debrecenben két antológia is megjelent annak érdekében, hogy az ünnepségeken olyan versek szerepeljenek, melyek az akkori Magyarország helyzetére reagálnak. E versekből a kötet harmadik fejezetében találhatunk egy válogatást, végül pedig a költők rövid életrajzával ismerkedhetünk meg.

A kötet megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
Dallos-Nagy Krisztina