Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
2024.01.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Teljes lamellás páncél került elő 2023. novemberében, Ebes határában egy magányos kora avar kori sírban. A viszonylag sekély sírban nyugvó harcos fölé lovát is eltemették. A ló alatt, az elhunyt fölé kiterítve került elő a páncél, melyre ráhelyezték a harcos fából készült nyíltegezét a benne lévő nyilakkal, valamint íját és kardját.
Újabb értékes leletre bukkantak a Déri Múzeum régészei
A sír jelentőségét a benne lévő páncél adja, mely – a derecskei lelet után – a második olyan lamellás vért, mely valószínűleg teljesnek mondható, és régészeti feltáráson, viszonylag érintetlen állapotban került elő. Ebből adódóan, a lócsontokat leszámítva, a teljes leletegyüttest egy tömbben emelték ki a szakemberek és restaurátorműhelyben folyik bontása, dokumentálása. Mindez lehetővé teszi a páncél szerkezetének értelmezését, rekonstruálását, és további adatokkal szolgálhat az avar kori lamellás páncélokról. A leletegyüttes műhelyben való bontása ugyanakkor olyan jelenségek, szerves maradványok észlelését és vizsgálatát is lehetővé teszi, ami terepi viszonyok között nem volna lehetséges.

A régészek, minthogy a leletre novemberben, Rúfusz napján bukkantak, ezt a nevet adták a kora avarkorban, vélhetően a VII. század első felében élt harcosnak.