2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
2020.04.30.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
gazdaság, hír, mezőgazdaság, növénytermesztés
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Április 17-én a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum megnyitásának 12. évfordulóját ünnepeltük. Ebből az alkalomból egy olyan tárgy kapja a hónap műtárgya megtisztelő címét, amely szorosan kötődik a kezdetekhez.
A PaprikaMolnár Kft ügyvezetője, Molnár Anita
A hónap műtárgya: Jegyzetfüzet a Szánthó-hagyatékból

Korábban már több cikkünkben említettük, hogy a Paprika Múzeum ötletét a szentmihálytelki paprikamalom-tulajdonos Szánthó család hagyatékának felvásárlása adta.
Az izgalmas iratanyagból ezúttal egy „jegyzetek” feliratú kis füzetet emeltünk ki. A dokumentum – melynek címlapján a Szánthó Mihály és Fiai Malom felirat díszeleg – és a tárgyegyüttes többi tagja kiváló rálátást nyújtanak a paprikamalom mindennapjaira, gazdasági hátterére. Mivel a kis füzet fennállásunk 12. évfordulójának apropóján vált a hónap műtárgyává, az alkalomhoz illően mi is elkészítettük saját ünnepi jegyzeteinket.


Tucatnyi év van mögöttünk! A Paprika Múzeum születésnapi jegyzetei

- 2006: Molnár Albert megvásárolja az iparigazolványokat, számlákat és a paprikával való munka egyéb dokumentumait tartalmazó Szánthó-hagyatékot. Már ekkor felmerül, hogy mindezt jó lenne közkinccsé tenni.

- 2008. április 17: Megnyílik a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum, a PaprikaMolnár Kft. feldolgozóüzemének szomszédságában. A látogatók egyszerre követhetik nyomon a fűszerpaprika modern feldolgozását és mélyedhetnek el a szeged környéki paprikatermesztés emlékezetében.
- 2011: A Gasztroangyal 4. részében Borbás Marcsinak mesélünk a fűszerpaprikáról.
- Évente több, mint ezer látogató érkezik. Új-Zélandról, Ausztráliából, Dél-Koreából és az Egyesült Államokból is fogadunk érdeklődőket.
- 2015. január: A szegedi fűszerpaprika őrlemény hungarikum lesz.
- 2016: A Paprika Múzeum saját blogot indít, rövid posztokban számolunk be mindennapjaink eseményeiről, a paprika termesztéséhez és feldolgozásához kötődő információkról, helytörténeti adatokról.
- 2018. december: Bezár a szegedi Pick Múzeum. Kifejezetten a fűszerpaprikát bemutató, tematikus kiállítás már csak Röszkén látható.
- 2019. Fényképek, életútinterjúk és dokumentumok tudatos gyűjtésébe kezdünk, hogy megalapozzunk egy majdani szegedi, „paprikás” könyvet.
- 2020. március: Az új koronavírus-járvány miatt üzemünk és múzeumunk bizonytalan ideig nem látogatható, a csomagolás és szállítás során szigorú szabályokat követünk.
- 2020. április: A hónap műtárgyának a Szánthó-hagyaték egyik, „Jegyzetek” feliratú füzetét választjuk.

Deme Ágnes