2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Katona József Múzeum "Cifrapalota" Kiállítóhelye - Kecskemét
Cifrapalota, Kecskemét
Cím: 6000, Kecskemét Rákóczi út 1.
Telefonszám: (76) 480-776
Nyitva tartás: K-V 10-17
2016.05.27.
keol.hu
hír, muzeológia
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Cifrapalotában tartotta éves közgyűlését május 25-én, szerdán a múlt évi tisztújítás után immár titkárságával is Kecskeméten működő Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ).
Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, közgyűlés
Mint ismert, 2015 szeptemberében az elnökségbe került, majd az elnökségi szavazás után a szervezet alelnökévé választották Dr. Rosta Szabolcsot, a kecskeméti múzeum igazgatóját, Dr. Végh Katalin igazgatóhelyettes pedig a szövetség ügyvezető titkára lett. Így megalapozott és indokolt volt a döntés, miszerint a szervezet központjának egyhangúlag a Kecskeméti Katona József Múzeumot választották. Ezzel a magyar vidéki muzeológia térképére Kecskemét központként is felkerült.

A Dr. Rosta Szabolcs alelnök és Dr. Végh Katalin titkár szervezésében megtartott múzeumigazgatói testületi találkozón Hörcsök Imre képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város Értékmegőrzési Bizottságának elnöke mondott köszöntőt.

- A múzeumoknak fontos szerepe van a történelemszemlélet alakításában, a helyi és a nemzeti identitástudat, és az értékmentő közösségek formálásában, a múlt-jelen-jövő egymásra épülésének tudatosításában - mondta köszöntő beszédében Hörcsök Imre. - A múzeum nem csak őriz, hanem kultúrát is teremt, és fontos kiegészítője lehet az oktatás-nevelésnek. Szerencsé esetben nem csak tárgyi tudással és élményekkel gazdagít, hanem példát, értékrendet, önbecsülést, nemzeti érzést is ad... Azt kívánom, hogy minél többet ismerjenek meg Kecskemét múzeumi életéből, legyenek vendégeink más alkalmakkor is, és vigyék jó hírünket. A mai napra tartalmas, sikeres tanácskozást, jó munkát kívánok Önöknek.

Az új elnökség célja a stratégiai partnerekkel való fokozottabb együttműködés, mely az országos szakmai szervezetek mellett a múzeumok fenntartóival és a Megyei Jogú Városok Szövetségével való intézményi szintű kapcsolattartást jelenti.

- A megyei hatókörű múzeumokat és a jelentősebb vidéki múzeumokat tömörítő szövetség a vidéki muzeológia egyetlen országos érdekérvényesítő szerve - tájékoztatta a keol.hu-t Dr. Végh Katalin. - A Kecskeméti Katona József Múzeum pedig először adott helyet a nagy múltra visszatekintő Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége Közgyűlésének, melyen a magyar múzeumügy aktuális kérdései kerültek napirendre.

A Kecskeméten ma tartott közgyűlésen így szó volt többek között a múzeumi alkalmazottakat is érintő készülő életpálya modellről, a múzeumi szakmai szervezetekkel való további együttműködésről, a digitalizálási kötelezettség megvalósításának lehetőségeiról. Továbá tárgyaltak még a megyei jogú városok múzeumainak létét alapjában meghatározó, beruházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatellátásról is, a múzeumok bevételeinek megmaradása, s a gyűjtőterületen történő beruházások zökkenőmentes, helyben történő lebonyolítása érdekében.