2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Magyar Nemzeti Galéria - Budapest
Magyar Nemzeti Galéria
Cím: 1014, Budapest Szent György tér 2.
Telefonszám: (1) 201-9082
Nyitva tartás: K-V 10-18
2015.04.28.
Városliget Zrt.
építészet, fejlesztés, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Városliget fejlesztését célzó Liget Budapest Projekt a Design Terminállal együttműködésben kiállítást szervezett az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatának munkáiból. Az Erzsébet téren felállított kiállítótér 2015. április 27. és május 10. között ad otthont a nemzetközi pályázatra beérkezett terveknek.
A Snohetta látványterve
A Városliget Európa szerte egyedülálló, már meglévő intézményi komplexitását megőrizve s egyben továbbfejlesztve 2018-ra öt új múzeum kap otthont a parkban: múlt év decemberében hirdettek eredményt az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületein megvalósuló Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a FotóMúzeum Budapest, valamint a volt Hungexpo épületek helyén felépülő Magyar Zene Háza épületeire kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton. A Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületére tavaly októberben meghirdetett nemzetközi meghívásos tervpályázatra összesen 9 érvényes pályamű érkezett, amelyből a magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló 11 tagú zsűri, a kiállításon is megtekinthető négy tervet – két első és két második helyezett pályaművet - díjazta: a Pritzker-díjas SANAA és Snøhetta terveit első helyre, míg a Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., valamint a Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös tervét pedig második helyre sorolta. Ezek a pályaművek a zsűri véleménye alapján építészetileg kiemelt értéket képviselnek, valamint a gyűjtemény és a látogató szempontok terén is világszínvonalúak. A két első helyezett pályamű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják majd ki a felépítendő múzeum végleges tervét.

Már önmagában a meghívásos pályázat mezőnye egy történelmi mérföldkő volt a magyar építészet történetében. Hiszen soha ilyen súlyú és jelentőségű építész mezőny nem állt össze egy magyar épület megtervezésének a lehetőségéért való versenyben.– nyilatkozta Baán László, a szakmai bíráló bizottság elnöke. A tervpályázatokba 2015. április 27. és május 10. között minden nap 10-19 óráig bárki belelapozhat a Design Terminál előtt felállított különleges kiállítási helyszínen, amelyhez kapcsolódóan a Liget Budapest projektiroda szakmai beszélgetéseket is tervez.