2024.05.03.

Sub_Bar

Vehiculum-ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Múzeumpedagógiai Tagintézmény - Besenyszög
Cím: 5071, Besenyszög Jászladányi út 18.
Telefonszám: (56) 487-002
Nyitva tartás: Egész évben
2013.02.18.
hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Egy helyi civil szervezet sikeres pályázata révén megújult a népi kismesterségek tájháza a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszögön; a szombati ünnepélyes átadás alkalmából nyílt napot tartottak a kiállítások, bemutatók megrendezésére is alkalmas épületben.

 

A fejlesztésre 8 millió forint vissza nem térítendő támogatásként nyert el a magánemberek által alapított Besenyszögért Alapítvány a Leader program keretében - mondta el Molnár Melinda, az alapítvány kuratóriumának elnöke.


Tájékoztatása szerint a munkák során a korábban csendőrségi lóistállónak használt épület belsejét teljesen felújították, kézműves műhelyét továbbfejlesztették. Ezáltal itt megoldódott a paraszti kultúrát bemutató néprajzi tárgyak kiállítása, és interaktív módon kaphatnak információt a látogatók. A tájház heti öt napon át van nyitva.


A múzeumi tárgygyűjteményt egy kocsirudas szekérrel is bővítették, a szabadtéri kézműves foglalkozásokhoz pedig rönk ülőgarnitúrákat vásároltak.


A felújított épületben az alapítvány különféle programokat kínál az érdeklődőknek: múzeumpedagógiai órákat, kézműves foglalkozásokat, az utóbbi keretében bőrékszerek készítését, agyagozást, nemezelést, csuhé- és vesszőfonást, kosárfonást, kenyérsütést, valamint szappanfőzést. Ezek egy részét civil szervezetekkel, kézműves mesterekkel együttműködve valósítja meg a Besenyszög Alapítvány.

 

 

(MTI)