2024.05.03.

Sub_Bar

2024.05.07.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A jó időben sokan vállalnak be akár hosszabb autózással járó kirándulásokat is. Különösen ősszel áll fenn a veszélye a vadakkal való találkozásnak, de minden évszakban előfordulhat. Ütközés során akár milliós károk is keletkezhetnek az autóban és a bennülők is súlyos sérüléseket szerezhetnek.
Mit tehetünk, hogy elkerüljük a főutakon a vadakkal való ütközést?
Genertel Biztosító Casco biztosítása komoly anyagi segítséget nyújthat baj esetén, mivel a KGFB nem fedezi a kárt, hacsak nincs benne ehhez kapcsolódó, vadkár balesetre szóló kiegészítő biztosítás is. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes megkötni a Casco biztosítást, mivel a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is megtörténhet a baj. Ettől függetlenül érdemes pár óvintézkedést betartani, különösen abban az esetben, ha vadakra figyelmeztető jelzést látunk az út mentén.

Biztosan jól ismerjük a KRESZ-t?

Évekkel azután, hogy megszereztük a jogosítványt, könnyen lehet, hogy a KRESZ tudásunk némiképp megkopik, különösen a jelzőtáblák kapcsán. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy hogyan néz ki a vadveszélyt jelző tábla, azonban annak helyes értelmezése keveseknek megy.

A táblát azokon az útszakaszokon helyezik el, ahol rendszeresen használt vadcsapás keresztezi az utat. A veszélyes szakasz hosszát általában egy kiegészítő kis tábla jelzi. Ha nem, akkor autópályán 250-500 méter, lakott területen belül 50-100 méter általános esetben, míg azon kívül 150-250 méter ez a szakasz.

Ne száguldozzunk!

Ha meglátjuk a vadakra figyelmeztető táblát, különösen az esti órákban, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy lelassítunk. A nagy sebességet és a hirtelen fékezést mindenképpen kerüljük el. Könnyen lehet, hogy éjszaka akár 20 km/h-s sebességre kell lelassítanunk, mivel úgy kell megválasztanunk a tempót, hogy a vad hirtelen felbukkanása esetén is el tudjuk kerülni az ütközést.

Amit semmiképp ne tegyünk

Az úton vagy az út mentén tartózkodó vadakra bénító hatással van a gépjármű fényszórója. Nagyon gyakran az állat megdermed, majd hirtelen megugrik, ezzel balesetet okozva. A hirtelen fékezést és az állatra való villogást mindenképp kerüljük el.

Ehelyett álljunk meg és várjuk meg, míg az állat továbbmegy, esetleg lassan hajtsunk el mellette. Fontos az elővigyázatosság, mivel a nagytestű vadak hordában járnak, így ha egy állat átszalad az úton, számíthatunk rá, hogy több is követni fogja.

A vadriasztó készülék hasznos lehet

Ma már elérhetők olyan elektromos és ultrahangos vadriasztók, melyek a készüléktől függően vagy adott sebesség felett aktiválódnak. De akár mi magunk is bakapcsolhatjuk, ha úgy érezzük szükség van rá.

A készülékben lévő sípok a magas frekvenciájú hang segítségével időben elriasztják az úttestről a vadakat. Az viszont fontos, hogy ne ringassuk magunkat téves biztonságérzetbe, ugyanis ettől függetlenül is be kell tartanunk a fentebb említett biztonságos közlekedésre vonatkozó szabályokat.