2023.07.19.
Petőfi Irodalmi Múzeum - Kazinczy Ferenc Múzeuma

Búcsúzunk „Kazinczy Ferenc kapitányától”, Fehér Józseftől (1952-2023)

Petőfi Irodalmi Múzeum - Kazinczy Ferenc Múzeuma - Sátoraljaújhely
Kazinczy Ferenc Múzeuma, Sátoraljaújhely
Cím: 3980, Sátoraljaújhely Dózsa György u. 11.
Telefonszám: (47) 322-351
Nyitva tartás: K-V 9-17
2023.07.19.
Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Fehér József 1952-ben született Bodroghalomban. Magyar-történelem szakos tanári diplomát, majd közművelődési előadói végzettséget szerzett. Már pályája kezdete is Sátoraljaújhelyhez kötötte, majd 1984 végén ő lett az akkor megnyíló Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, és maradt is ebben a szerepben 30 éven át.
Fehér József (1952-2023), a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója
Korszakos igazgatósága alatt a múzeum a helytörténeti kutatások bázisa, a város egyik szellemi központja lett. Több száz kiállítás, számos rendezvény, több mint 200 tudományos és ismeretterjesztő írás, szerzőként, szerkesztőként vagy kiadóként jegyzett kötetek és kiadványok fűződnek nevéhez.

Ő volt az Európában is egyedülálló széphalmi intézmény, A Magyar Nyelv Múzeuma létrehozásának szakmai vezetője, a nyelvmúzeum az ő irányítása alatt indult el útján. Munkája során mindig Kazinczy örökségének továbbadását, a magyar nyelv védelmét és szeretetét, a város és a térség szellemi kincseinek ápolását, megismertetését tekintette küldetésének.

2012 végén a magyarországi muzeális intézményrendszer átalakítása során a Petőfi Irodalmi Múzeum két új tagintézménnyel gyarapodott: A Magyar Nyelv Múzeumával és a Kazinczy Ferenc Múzeummal. Ebben a kihívásokkal teli, de rengeteg új lehetőséget felvonultató munkában vezetőként meghatározó szerepe volt Fehér Józsefnek, egészen 2014 augusztusi nyugdíjba vonulásáig.

Számos civil szervezet aktív tagjaként és tisztségviselőjeként vállalt szerepet: ezek közül a múzeum szempontjából kiemelkedik a sátoraljaújhelyi székhelyű Kazinczy Ferenc Társaság, amelynek alapító tagja, 1994 óta elnöke, 2018-tól tiszteletbeli elnöke volt. Csatlakozott a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete tevékenységéhez, részt vett találkozóinkon.

Jó kedélye, derűs személyisége, kiváló humora és anekdotázó hajlama kitűnő közösségteremtő képességgel párosult: a tehetséges fiatalokat támogató hozzáállása, emberszeretete révén Sátoraljaújhely és a régió kulturális életének meghatározó szereplője volt. Munkáját több díjjal, kitüntetéssel is elismerték.

Emlékét megőrizzük, munkássága célkitűzéseit magunkénak valljuk. Nyugodjék békében.
A PIM kollektívája