2024.05.03.

Sub_Bar

2023.01.24.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az étkezés nem csupán fizikai létünk miatt fontos, hanem mert nagyon sokszor a társasági életünk során családtagjainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal együtt ülünk le falatozni az otthonunkban. Ehhez pedig mindenképpen olyan helyszínre van szükség, ahol ezt kényelmesen és kellemes, oldott hangulatban tehetjük meg.
Hogyan válassza ki a tökéletes étkezőasztalt?
Az étkezőasztalt emiatt nagy gonddal érdemes kiválasztani, nem is beszélve az ahhoz tartozó ülőalkalmatosságokról. Ha sikerül, akkor rengeteg kellemes és emlékezetes élményt élhetünk meg e bútordarabok mellett.

Mi alapján érdemes étkezőasztalt keresni?

Nagyon fontos szempont a kiválasztás során, hogy mekkora az a helyiség, ahová ez a fontos berendezési tárgy kerül a székekkel együtt. Ha kicsi, ha nagy a hely, akkor is érdemes a butorpiac.hu konyha-étkező kollekciójában körülnézni, ahol komplett étkezőgarnitúrákat, de külön csak étkezőasztalokat vagy székeket is lehet találni.

Azt szokták ajánlani a hozzáértők, hogy négyszemélyesnél kisebb asztalt ne nagyon válasszunk, mert az igazán szűkös helyen nem jól érzi magát senki. Vendégfogadáshoz sokkal jobb a négy- vagy hatszemélyes étkezőasztal.

Igazán praktikus megoldást jelentenek a kihúzható vagy kinyitható modellek, amelyeket használatkor meg lehet nagyobbítani, majd utána ismét az eredeti - kisebb - méretre visszacsukni.

Nem mindegy persze, hogy az étkezőasztal kezelése mennyire egyszerű. Ha nagyon bonyolult a kinyitása-összecsukása, akkor csak a bosszúság van vele. A lényeg, hogy stabil legyen mindkét helyzetében.

Alak- és anyagváltozatok


Egy falhoz tolt asztallal a kisebb szobákban elég sok helyet lehet nyerni, de a fal sérülését kerülni kell, mindig legyen inkább egy kis hézag az asztal és a fal között.

Persze nem csak a klasszikusnak számító négyszögletes étkezőasztal mellett lehet dönteni, a kör vagy ovális alakú asztalok is remek szolgálatot tesznek. Igazán szépen mutatnak akár még a szoba közepén is és az éles sarkok hiánya miatt biztonságosabbak is.

Nagyon sokféle anyagból találni ma már étkezőasztalt, ám a tömörfa darabokat nehéz felülmúlni. Stabilak, tartósak és a fa csodálatos erezete miatt mind egyedi és megismételhetetlen.

Van, hogy a lábazatukat már fémből készítik, de nagyon sok stílushoz ez kifejezetten jól illik. Az üvegből készített étkezőasztalok kisebb térben nagyon jól mutatnak, optikailag nagyobbnak érezhető ezáltal a tér.

Hogyan fognak beférni a székek?

Az ételeink elköltése és a baráti beszélgetések során fontos, hogy azt ellazulva és kényelmesen tehessük. Éppen ezért legalább fél méter helyet szokás hagyni egy-egy szék számára, és arra is jó figyelemmel lenni, hogy a lábaknak maradjon elegendő hely. Ha a kerek étkezőasztal tartóeleme, illetve lábazata középen van, az ideális.

Az étkezőasztal kiválasztása nem mindig egyszerű, de megéri alaposan átgondolni, mire is van szükség. Egy jó minőségű, szép darab sokáig szolgál majd hűséggel.