Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
2021.05.21.
Déri Múzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az épülő M35-ös és M4-es autópálya nyomvonalain 2015 és 2018 között feltárásokat végeztek a Déri Múzeum Régészeti Tárának munkatársai. A munkába számos intézmény (múzeumok és egy egyetemi tanszék) is bekapcsolódott.
Sztrádaörökség
A feltárt lelőhelyeken az újkőkor kezdetétől a középkorig minden korszak képviseltette magát. Számos olyan lelet került elő, amelyre a szakma régészeti szenzációként tekint, ezek közül több tárgy híre bejárta a hazai sajtót is. Kiemelkedő a váncsodi újkőkori obszidiánlelet, a bojti rézkori temető aranytárgyai, a bojti 1768 darab apró aranytárgyból álló kora bronzkori kincslelet, vagy Derecske nyugati határából „Danuta" és „Malvin" kora avar kori aranypártái és egyéb ékszerei, valamint Kerény, a „kagán lovasa" is, akinek lamellás páncélja, fegyverzete és lova, valamint annak szerszámzata is teljesen megmaradt.

A Sztrádaörökség címmel megjelent tanulmánykötet bepillantást enged az olvasóknak a régészeti munkákba, bemutatja a feltárt – sok esetben különleges – leleteket, az egykor élt emberek települési és temetkezési szokásait. A kötet kapható a Déri Múzeumban, de online is rendelhető.


Dallos-Nagy Krisztina