2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.04.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az egyre melegebbé váló, kellemes tavaszi időjárás sajnos nem csak a virágokat és a madarakat csalogatja elő, hanem sajnos a különféle élősködőket is… ilyenkor jelennek meg ugyanis a kullancsok, szúnyogok és bolhák, amelyek előszeretettel “vadásznak” a háziállatainkra, és akár súlyos betegségeket is okozhatnak.
Itt a tavasz, ideje védekezni az élősködők ellen!
Nézzük meg, miért fontos védekezni például a kullancsok ellen.

Hol találkozhatsz kullanccsal?

A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre az, hogy sajnos szinte mindenhol. Ma már rég nem állja meg a helyét az a tévhit, hogy a kullancsok csak az erdős-mezős területeken támadnak. Ugyanúgy megjelennek a házak kertjeiben, a parkokban és a kutyafuttatókban is. A meleg és a nedves időjárás ráadásul kedvez a szaporodásuknak, így még a belvárosi utcák sem jelentenek biztos menedéket előlük.

Az enyhe időjárás miatt pedig viszonylag könnyen átvészelik a téli hónapokat is, így tavasszal újult erővel támadhatnak. Mindemellett azt is jó tudni, hogy nem csak a háziállatok, hanem az emberek vérét is előszeretettel megcsapolják.

Mi tegyél, ha a kutyádban kullancsot találsz?

A kullancsok két olyan betegséget terjesztenek, ami a kutyákra nézve veszélyes lehet: a babéziózist és a Lyme-kórt. Szerencsére közel sem minden kullancs fertőzött az őket terjesztő kórokozókkal, így egy csípés még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kutyának baja esne.

Mindenesetre a kullancsot mihamarabb el kell távolítani, méghozzá úgy, hogy az állatnak is a lehető legkisebb fájdalmat okozd, és a kis bestiának se legyen alkalma védekezni. Ne nyomd össze a kullancs potrohát, hanem közvetlenül a bőr felett szoríts rá a fejére egy csipesszel, és egy határozott, erőteljes mozdulattal rántsd ki! Közben persze ügyelj arra, hogy ne tépj ki szőrszálakat, illetve ne csípd oda a kutya bőrét.

A kiszedett parazitát pedig taposd össze, hiszen ha életben marad, akkor újfent támadni fog. Illetve jobb nem kísérteni a sorsot, és az állandó kullancsvadászat helyett rendszeresen használni az Advantix Spot-ont, ami hatékony védelmet nyújt nem csak a kullancsok, hanem a bolhák és a szúnyogok ellen is. Keresd a Kutyakajas.hu Webáruházban!

Néhány szó a bebéziózisról

Ha minden elővigyázatosság ellenére megtörténne a baj, és mégis egy fertőzött kullancs csípi meg a kutyád, akkor nem árt, ha tisztában vagy vele, milyen tünetek jelzik a babéziózis jelenlétét.

A betegség lappangási ideje átlagosan 8-10 nap, ezután magas láz jelentkezik (kutyák esetében 39,7 oC testhőmérséklet felett beszélhetünk lázról), és az állat vizelete véressé válik. Ha ilyesmit észlelsz, ne késlekedj, hanem azonnal irány az állatorvos! Ha időben megkezdődik a kezelés, akkor a betegség még jó eséllyel gyógyítható, ellenkező esetben azonban hamar a kutya halálához vezethet.

Ha pedig a kutyus sikeresen felépült, akkor a továbbiakban is helyezd a hangsúlyt a védekezésre, hiszen a megelőzés mindig egyszerűbb, mint a gyógyítás.