2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Halász-Kastély - Kápolnásnyék
Cím: 2475, Kápolnásnyék Deák Ferenc u. 10.
Telefonszám: (21) 292-0471
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.12.02.
hír, hírességek, Vörösmarty Mihály
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
220 éve született Vörösmarty Mihály, a Szózat költője. Tiszteletére 2020 Vörösmarty-emlékév, amelynek keretében a megújult Vörösmarty Emlékház az emlékévet szervező Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolával közösen országos rajzpályázatot hirdetett „Vörösmarty 220” címmel.

Két korosztályi kategóriában vártak olyan pályaműveket, amelyek ábrázolhatták magát a költőt, bármely Vörösmarty mű témavilágának feldolgozását, vagy az Emlékházat. Kiemelt kérés volt, hogy az alkotás fejezze ki, az alkotó mit lát benne értékesnek, különlegesnek és megmutatásra méltónak. Nagyszerű munkák érkeztek, amelynek zsűrizése november 13-án a kápolnásnyéki Halász-kastélyban zajlott le, az eredményhirdetésre december 1-én, a költő születésnapján, online térben került sor.

A rangos zsűri tagjai Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész, Pintér Balázs szobrászművész, Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész és Szegedi Csaba festőművész volt. Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke elmondta: a vírushelyzet okozta nehézségek ellenére közel száz, szebbnél-szebb pályamunka érkezett, amelyek rendkívüli kreativitásról és tehetségről tanúskodtak.

A pályázaton két korosztály fiataljai vehettek részt, 11-14 éves, illetve 15-18 éves kategóriában. Bármilyen rajz vagy festési technikával készült alkotással lehetett pályázni, az elkészült pályaműveken megjelent maga a költő, valamint több művének szereplői is.

A zsűri külön értékelte a két korosztály által készített pályaműveket, az első három helyezés mellett különdíjakat is kiosztott. Az eredményhirdetés – a járványhelyzetre való tekintettel – online formában valósult meg Vörösmarty Mihály születésnapján, december 1-jén, melyen a zsűri elnöke, Pogány Gábor Benő hirdette ki a „Vörösmarty 220” rajzpályázat eredményét.

11-14 éves korosztályban a 11 éves debreceni Rózsás Mercédesz nyerte el az első helyezést „Csongor és Tünde” című alkotásával. A második helyezett a szintén debreceni és 11 éves Balogh Gréta lett, a harmadik helyen pedig a 12 éves pilisvörösvári Szatai Lilla Kiara végzett. A zsűri különdíjat szavazott meg a várpalotai 8 éves Pass Rebekának és a pettendi 12 éves Balogh Jankának. A 15-18 éves korosztály első helyezettje a 16 éves érdi Nyirfa Noémi lett a „Remete sírja” című munkájával. A második helyen a 15 éves kisvárdai Legény Máté, míg a harmadik helyen a 17 éves kónyi Termeczky Kata végzett. A kategória különdíját a 18 éves miskolci Csorba Viktória és a szintén 18 éves beledi Dobos Dorina nyerte.

A rajzpályázaton részt vevő munkákat online galériában tekintheti meg az érdeklődő közönség a Vörösmarty Emlékház weboldalán.