2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
heraldika, hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Aki betér hozzánk ide, a körmendi múzeumba, és eljut a hatodik terembe is, ott Batthyány I. Ádám szigorú tekintetű szobrával szemben egy családfa töredéket talál, szépen bekeretezve. Ha a kedves Látogató alaposabban megnézi a díszes táblázatot, érdekes dolgokat fedezhet fel. Például, hogy a család legrégibb őse nem Batthyány. Ezt a nevet csak a XV. század legelején vették föl a Kővágóőrsiek. Kővágóőrsi György kapta meg az akkor Battyán, ma Szabadbattyán községet birtokul, s innen ered a közismertté vált családnév. De az alapító ős is látható a képen, ott heverészik a családfa árnyékában!
A Batthyány családfa

Pelikán és oroszlán a családi címerben

Ha a család címerét nézzük, fölfedezhetjük ezt a kettősséget. Hiszen a Batthyány-címernek lehet bármilyen a megjelenése, de a központi motívumai azonosak. A vízszintesen megosztott mezőben, fenn a kicsinyeit vérével tápláló pelikán, alul a barlangból, jobbjában arany kardot tartó oroszlán. Ez minden változatban megtalálható.


Magister Miske de Koevagoeors - a családfa árnyékában

Lépjünk csak vissza a családfához! Ott, legalul, azaz a kezdet kezdetén látjuk ezt az oroszlánt kibukkanni a családfa gyökereit rejtő domb, vagy hegy oldalából. Ez volna az „Őrsi Szikla” azaz Petra Eorsiana, minden további eredője. A barlang (vagy kőbánya? lásd: kővágó) fölött a „Kegyesség” szó, és a vérét áldozó pelikán. A kőbányászat lehetőségét erősítik a bal oldali sziklánál jól látható bányászok, szám szerint öten. A középső szikla tetejéből nő ki családfa, ami alatt ott pihenget - a felirat szerint - Magister Miske de Koevagoeors, a család őse. A szikla két oldalán Kűvágo=Eőrss és Batthyan látképei, a jobb oldali szirten pedig az egykori KUSTEN vára, amit NEMET=UJVAR-ként ismerhetünk. Ez manapság is a család fészke.

A címer egyik változata már messziről látható a kastély homlokzatán is. Ezt anno, még a „műemlékvédelemmel kiemelten foglalkozó” szovjet páncélos ezred sem piszkálta. Nem úgy, mint a kastély erkélyét.

No, aki pelikánt és oroszlánt szeretne látni, jöjjön el hozzánk Körmendre!

Pintér György