2023.03.01.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Magyar részvétel a 2023-as Prágai Quadriennálén

2023.02.24.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

A hókirálynő

2023.03.20.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

2023.03.20.
Kanizsai Dorottya Múzeum

Játék, interakció és reflexió a mohácsi múzeumban

2023.03.20.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Highlights of Hungary-jelölt a Skanzen

2023.03.15.
Székely Nemzeti Múzeum

Novemberben nyit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.03.15.
Ferenczy Múzeumi Centrum - Szentendrei Képtár

Kincseket rejtettek a bolygatatlan avar kori sírok

2023.03.15.
Magyar Néprajzi Társaság, Néprajzi Múzeum

Elhunyt Novák László Ferenc néprajzkutató

2023.03.09.
Déri Múzeum

Ötezer éve pattantunk lóra?

2023.03.09.
Bocskai István Múzeum

Szenzációs retró kiállítás nyílik a FÓRUM-ban

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
hír, színházművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az első skiccektől a megvalósult jelmezeken, maszkokon, terveken keresztül, pályaképében és gyűjteményünkben egyaránt felvillannak a legfontosabb előadások terveinek lenyomatai. Mesterei között volt a Munkácsy és Kossuth-díjas festő, grafikusművész Hincz Gyula, és Márk Tivadar Kossuth-díjas tervező is. Így méltán lehet büszke arra, hogy 2006-ban elsőként kapta meg a jeles tervezőről elnevezett emlékplakettet a Magyar Állami Operaházban. Szinte minden budapesti és vidéki színházban dolgozott, de a legfontosabbakat kiemelve meg kell említeni a Magyar Állami Operaház, a győri Kisfaludy Színház, a Nemzeti Színház és a Magyar Színház műhelyeit. Ezúttal a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari díjas, Érdemes művész, akadémikus jelmeztervező alkotásaival, a színházi tervezés kulissza titkai közé varázsoljuk az olvasót. 
Ékszerek, jelmezek, színpadi kellékek - Tordai Hajnaltól
Közel négy évtizede tartó pályafutása alatt több mint 500 művet tervezett, mellette a Képzőművészeti Egyetem óraadó tanára, az MMA színházművészeti tagozatának tagja, szakadatlan kitartással alkotó művész. Különleges színházi kalap- és ékszergyűjteménye, képzőművészeti alapossággal megformázott maszkjai, különleges kellékei adnak mesés hangulatot az általa megálmodott színpadi világnak.

A közönség legnagyobb elismerését 2013-ban, Győrben kapta meg, amikor TAPS- díjjal jutalmazták az évad legsikeresebb előadásának jelmezeiért. Ugyanebben az évben munkásságáról online összefoglaló tanulmány született a Művészeti Akadémia honlapján, és kiállítással tisztelegtünk munkássága előtt a kiállítóhelyünkön, a Bajor Gizi Színészmúzeumban (PIM-OSZMI). 2017-ben vehette át a Kiváló Művész elismerést, ekkor a következő évek terveiről így nyilatkozott: „Néhány éve a Milánói Scala előadásán jártam és a színház shopjában bukkantam rá olyan kis könyvecskékre, amelyeket a Scala tervezőinek munkáiból készítettek. Megtetszett és elhatároztam, hogy ilyet a magyar díszlet- és jelmeztervezőkről is készítünk, Turnai Tímeával, a Színháztudományi Intézet munkatársával közösen. Márk Tivadar munkásságáról állítottuk össze az első könyvet, a második album Nagyajtay Terézről készült. A könyvsorozatban a következő tervezőnk Vágó Nelly volt. Majd Vogel Eric következett. Tervem, hogy a sorozatba bekerüljön Forray Gábor díszlettervező, a Győri Balett alapító tervezője, Gombár Judit pályaképe és rajzai, valamint számos jelentős alkotó”. Az elmúlt két évben meg is jelent az említett tervezők pályaképe, Forray Gáborról és Gombár Juditról is, a PIM-OSZMI szcenikai sorozatában.

Tordai Hajnal három éve nyilatkozta ezeket a sorokat, gondolatokat, melyek a család, a házi kedvencek mellett most a legfontosabbak számára: „Szabad időmben, méhviaszból, kis szobrokat készítek, de ez igazán csak játék. Szeretnék újra elkezdeni festeni.” Virágos kert, család, gyermekei és házi kedvence körében fest, alkot, értéket teremt. Bár messzebb a színházi világtól, de biztosan hamarosan láthatjuk a karantén-túlélő alkotásait is, festményekkel és szobrocskákkal, megannyi boldog pillanatról és természeti szépségről is. Közben pedig a virtuális térben, a szcenika sorozat pályakép bemutató könyveinek, albumjainak folytatásáról is álmodozunk!

Turnai Tímea