2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2019.06.24.
Tornyai János Múzeum
hír, Múzeumok Éjszakája, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szombaton a Tornyai János Múzeum megrendezte a Múzeumok Éjszakáját Hódmezővásárhelyen. A Dr. Rapcsák András utcai közgyűjtemény mellett az Alföldi Galériában, az Emlékpontban és a népművészeti tájházban is várták a látogatókat, s a belváros két temploma is csatlakozott a rendezvényhez.

A századelő Párizsa elevenedett meg a Tornyai János Múzeum bejáratánál, ahol a látogatók maguk is készíthettek festményt a múzeum névadójának stílusában, míg a százötven éve született Tornyai János festőművésznek a nőkhöz fűződő viszonyáról Nagy Imre művészettörténész, a Gyönyörködő lélekkel festeni című, Tornyai több száz alkotását felvonultató tárlat kurátora tartott előadást.

Az Alföldi Galériában Tornyai Juss című festménye előtt állították fel a műalkotáson ábrázolt enteriőrt, amelybe bárki beülhetett korabeli ruházatban, s a vállalkozó látogatókról Kis Lajos fotóművész készített felvételeket Plohn József eredeti fényképezőgépével. A Plohn műterem 75 évét bemutató kiállításon a tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc kalauzolta a látogatókat, míg Képiró Ágnes művészettörténész Kass János grafikáinak világába vezette be az érdeklődőket.

Az Emlékpontban az első magyar proletárdiktatúra plakátjait felvonultató tárlatot Marosvári Attila, a kiállítás kurátora mutatta be a látogatóknak, míg Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze a Hódmezővásárhely 1919-es román megszállására emlékező kamaratárlat ismertetése mellett az ötvenes években röpcédulákat készítő (békés)sámsoni fiúk életéről is tartott tárlatvezetést. A vállalkozó kedvű érdeklődők stencilezéssel állíthatták elő az akkor készített röplapok másolatait.

A belvárosi Szentháromság Plébániatemplom és a Református Ótemplom komolyzenei koncertekkel és kiállításokkal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, amelynek vásárhelyi sorozata a népművészeti tájházban zárult. Az ide betérők a paraszti élet relikviáit ismerhették meg az este folyamán, míg éjfél előtt a Doromboldal együttes muzsikájára a bátrak, az időközben megeredő esőben átugorhatták a tájház mellett megrakott tüzet, hogy az év legrövidebb éjszakáján megfogalmazott kívánságuk teljesüljön.

A programsorozathoz kapcsolódó játék résztvevői a Tornyai János életéhez kapcsolódó feladványokra a Múzeumok Éjszakájának vásárhelyi helyszínein találhatták meg a választ, s a helyesen megválaszolt kérdéssorért a tájházban jutalmul mézeskalács festőpalettát vehettek át.