2020.06.25.
Tomory Lajos Múzeum

"Örök láng" az Ernst Múzeum helyén

2020.06.12.
Tomory Lajos Múzeum

Zánka előtt is volt élet...

2020.05.28.
Tomory Lajos Múzeum

Szécsi Margit: „a világ női vagánya”

2020.05.13.
Tomory Lajos Múzeum

Ez nem csak festészet, hanem tiszta zene is

2020.05.12.
Tomory Lajos Múzeum

Spanyolnátha Pestszentlőrincen

Tomory Lajos Múzeum - Budapest
Herrich-Kiss villa
Cím: 1181, Budapest Margó Tivadar utca 116-118. Herrich-Kiss villa
Telefonszám: (1) 290-1585
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2019.05.20.
díjak, hír, irodalom, Múzeumok Majálisa, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A nagyközönség számára is jól ismert „Az év kiállítása” 2019-es pályázaton a Tomory Lajos Múzeum Ekevasba fogott madárszárny – Kondor Béla a repülés vonzásában című állandó kiállítása a bíráló bizottság elismerő oklevelében részesült. Az oklevelet a magyar múzeumok legnagyobb seregszemléjén, a Múzeumok Majálisán, a Magyar Nemzeti Múzeum előtti központi színpadon Szabó Zsófia Lilla kurátor és Galgóczy Zoltán alpolgármester vette át 2019. május 18-án, az átadók Kassai Hajnal, az EMMI múzeumi osztályának vezetője, Varga Benedek a Nemzeti Múzeum főigazgatója, dr. Bereczki Ibolya a Pulszky Társaság elnöke, továbbá Deme Péter és Vásárhelyi Tamás, a bíráló bizottság tagjai voltak.
Múzeumok Majálisa, oklevél átvétel
Az oklevelet Kondor Béla (1931-1972) festő, grafikus, költő pestszentlőrinci kötődését és annak egész életművére kifejtett hatását igényes vizuális megjelenéssel és gondos tartalmi válogatással bemutató kiállításáért, azaz a Kondor-emlékszobáért kapta a múzeum.

A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató pályázaton a dokumentáció elkészítése nagy munkát jelentett. A benyújtott anyagban a kiállítás teljes forgatókönyve, a kapcsolódó programtervek és megvalósításuk, a kiállítás kommunikációja, és a teljes fotódokumentáció is szerepelt. Ezek áttekintése mellett a bíráló bizottság (Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Rajcsányi Gellért, Sári Zsolt, Vásárhelyi Tamás) tagjai személyesen is megnézték, mit tapasztal a kiállításon egy átlagos látogató. A megmérettetésre akár több száz négyzetméteres kiállítások is jelentkezhettek.

Az országos szakmai elismerésre méltán lehet büszke a múzeum és vezetője, Heilauf Zsuzsanna, hiszen intézmény első komplex művészeti állandó kiállítása, amely a pályázók közül a legkisebb volt, ebben az évben a Petőfi Irodalmi Múzeum, illetve a miskolci Herman Ottó Múzeum (utóbbi tavaly összeurópai megmérettetésen is indult, előbbi számtalan szakmai díj nyertese) kiállításaival azonos díjat kapott.

Új múzeum, új épület, friss szemléletű alkotók: az elismerést elnyerő csapat szakmai vezetője, Szabó Zsófia Lilla művészettörténész és a csapat két másik tagja pályafutásának első állandó kiállítása a Kondor-emlékszoba. Szabó Zsófia rendkívül alapos és sokrétű munkát fektetett az előkészítésbe és megvalósításba, a kutatástól a szakmai partnerekkel végzett egyeztetéseken át egészen a múzeumpedagógiai és kommunikációs feladatokig, a különféle kísérő programok szervezéséig. A kerületi grafikus, Serflek Máté még egyetemi hallgatóként egyedi és letisztult grafikai arculatot hozott létre, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium végzőse, Stéger Marcell pedig könnyen kezelhető multimédiás felületek kialakításával járult hozzá a kiállítás megvalósulásához. Őket a múzeum tapasztalt munkatársai segítették: a helytörténeti tartalmak Pápai Tamás László történésznek köszönhetőek, a szoba műtárgyvédelmi szempontból megfelelő kialakítását és berendezését, a műtárgyak elhelyezését Szegediné Mucsi Eleonóra és Varga Tamás végezték, a menedzseri feladatokat Heilauf Zsuzsanna látta el.

Pestszentlőrinc és Budapest első Kondor Béla emlékhelyének létrehozását széles körű összefogás kísérte, a megvalósítást EMMI pályázat és Budapest Főváros XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata támogatta.

A kiállítás nem valósulhatott volna meg Kondor Béla testvére, Kondor Mária támogatása nélkül, aki a családi fotók és személyes emlékek megosztásával tette teljessé az emlékszobát. Ezenkívül köszönet illeti Nagy András grafikust, Szécsi Margit és Nagy László költőházaspár 2018-ban elhunyt fiát, aki hiánypótló segítséget nyújtott szülei, Kondor Bélát érintő hagyatékának letétbe helyezésével. A múzeum ugyancsak köszönettel adózik a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, illetve a miskolci Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria munkatársainak, akik szakmai tudásukkal komoly segítséget jelentettek a kiállítás létrehozása során.

A legnagyobb és legismertebb szakmai díjkiosztón megszerzett elismerést valamennyi magyar múzeum büszkén teszi közzé. Ez az oklevél is hamarosan méltó helyére kerül a Tomory Lajos Múzeum új központjának, a Herrich-Kiss villa előterének falán.

*

Szabó Zsófia kurátor az elmúlt félévben sokféle programot szervezett a kiállítás népszerűsítésére: több egyedi szervezésű és nagyközönségnek meghirdetett tárlatvezetést, beszélgetéssel egybekötött irodalmi délutánt, szakmai találkozót és múzeumpedagógiai foglalkozást tartott, többek között a múzeum baráti körének, helyi közösségeknek és kerületi iskolai csoportoknak. A sokszínű kulturális program közül kiemelkedő volt a Kondor Béla és Miskolc kapcsolatáról szóló szakmai kerekasztal beszélgetés. Ennek összefoglalóját mellékeltük, a programról készült filmfelvételt pedig hamarosan honlapunkon is közzétesszük.