2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2017.06.16.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A diósgyőri vár ismét "titkokat mesél" királyi szerelmekről, bűvös virágokról és népi hiedelmekről, az év legrövidebb éjszakáján június 24-én fellobban Szent Iván tüze, és tűzkígyóként öleli körbe a várat - ismertették a szervezők a Múzeumok éjszakája diósgyőri programját.

A tájékoztatás szerint Szent Iván éjszakáján hatalmas tüzek gyúlnak mindenütt, hogy fényükkel eloszlassák a sötétséget, melegítsék, bátorítsák az embereket és összepárosítsák a magányos szíveket.

A diósgyőri várban évszázados titkok tárulnak föl: hogyan lett a magyaroknál Keresztelő Szent János születésének ünnepéből Szent Iván éjszakája, milyen hiedelmeket, babonákat őrzött meg a népi emlékezet.

A programok az alsó és felső várudvarban folyamatosan tartanak este hét órától, a várba látogatókat levegőakrobaták szórakoztatják majd, akik hét méter magasan mutatják be a szerelmi csatározásokat, kibékülve és egymásba borulva, mindezt a cirkuszművészet nyelvén megfogalmazva.

A horoszkópos és a csodaszerárus mindenféle középkori varázsszert és vágykeltőt kínál a pároknak, a szerelmesek párválasztó táncházban is egymásra találhatnak. Az éjszaka sötétjét pedig szerelmi tűztánc világítja meg.

A versíró műhelyben középkori zenészek és költő segítségével hódíthatja meg kiválasztottja szívét a szerelmes hölgy vagy férfiú, megelevenedik Keresztelő Szent János legendája és Salome végzetes táncát is megnézheti a közönség.

A vár lovagtermében életre kelnek a középkori vívókönyvek, a kézművesek bemutatóin pedig nemcsak nézelődni lehet, de egy saját kezűleg készített ajándékot is hazavihet szívszerelmének az ügyes kezű inas.

(MTI)