2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2017.01.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Natura Naturata címmel Konok Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában.

A magyar kultúra napja zalaegerszegi rendezvénysorozatához kapcsolódó kiállítást Spiró György Kossuth-díjas író nyitja meg, a műsorban az Egerszegi Vonósnégyes közreműködik.

A tárlaton mintegy negyven geometrikus absztrakciót mutatnak be, köztük olyan műveket, amelyek 2016-ban készültek - mondta el Nagy Johanna, a kiállítás szervezője az MTI-nek.

A Keresztury Dezső Művelődési Központ számára megtiszteltetés, hogy a Gönczi Galériában bemutathatják a Kossuth-díjas festő- és szobrászművész alkotásait - fogalmazott Nagy Johanna.

Konok Tamás a modern magyar képzőművészet egyik legjelentősebb alkotója, a festészetben és a relief épületszobrokban a geometrikus absztrakció képviselője. Bernáth Aurél tanítványaként 1953-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. 1959-től a francia fővárosban élt és alkotott. Az első önálló párizsi tárlatát 1960-ban nyitották meg a Galerie Lambertben, majd az Egyesült Államok több városában is bemutatták az alkotásait. A hetvenes évek elején (1971-1974-ig) főként építészettel kapcsolatos munkákat, reliefeket, plasztikákat, falképeket készített.

Magyarországon elsőként 1980-ban, a győri a Xantus János Múzeumban nyílt kiállítása, a Szépművészeti Múzeumban 1981-ben nyitották meg Hetey Katalin szobrászművésszel közös tárlatát. Feleségével 2009-ben létrehozták a Konok-Hetey Művészeti Alapítványt, melynek célja a 20. századi kortárs művészet hazai és külföldi alkotóinak megismertetése. A kortárs művészettörténet megértését, befogadását és az ehhez kapcsolódó ismeretek elmélyítését segíti a 2010-ben megalapított kortárs művészeti szabadegyetem is.

Konok Tamás művészi tevékenységét 1998-ban Kossuth-díjjal, 2004-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (polgári fokozat) ismerték el. A Nemzet Művésze címmel 2014-ben tüntették ki, és még ebben az évben elnyerte a Prima Primissima díjat.

Alkotásait a világ számos városában, csaknem kétszáz kiállításon mutatták be. Műveit többek között a Magyar Nemzeti Galéria, valamint a párizsi és a New York-i közgyűjtemények őrzik.

A Natura Naturata címmel nyíló kiállítása február 18-ig tekinthető meg Zalaegerszegen, a Keresztury Dezső VMK - Gönczi Galériában.

(MTI)