2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
2016.09.12.
Jósa András Múzeum
biológia, hír, katasztrófavédelem, ökológia, polgári védelem, természetvédelem, környezetvédelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Százharmincöt éve már, hogy városunkban egy jól szervezett tűzoltóság létrehozásának gondolata kezdett valósággá válni. Az önkéntes tűzoltóság lelkes szervezőinek 1884-re sikerült elérni a már korábban megalakult nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet alapszabályának jóváhagyását a belügyminisztériumtól.
A hónap műtárgya, szeptember
Ezután az egylet sikeres munkájához kellett megteremteni a feltételeket. Fontos volt, hogy az önkéntes tűzoltók a legjobb oktatásban és kiképzésben részesüljenek és a lehető legjobb felszereléssel rendelkezzenek feladatuk teljesítéséhez. A Nyíregyházi tűzoltóság szépen fejlődött, olyannyira, hogy a Milánóban 1906-ban rendezett Nemzetközi Tűzoltó Kongresszus versenyéről csapatuk az első díjjal érkezett vissza nyíregyházi állomáshelyére.

A büszke utódok méltán gondolhatták, hogy a város tűzoltóságának úttörőinek fennállásuk közel ötven évéről és a világhírű milánói győzelem harmincadik évfordulójáról feltétlenül meg kell emlékezniük. A városi tűzoltóegylet 1936. júliusi közgyűlésén elhatározták, hogy szeptember 5-én és 6-án versenyekkel és ünnepségekkel róják le tiszteletüket a félszáz éve jól működő tűzoltó egyesületük előtt. A jubileumi rendezvényre és versenyre nemcsak a közeli városok, hanem az egész ország tűzoltóságait meghívták. A megmérettetésre szeptember 6-án a Búza-téren került sor kocsi-, mozdony- és kismotoros fecskendővel iskola- és gyorsszerelés versenyszámokban.

A siker nem maradt el most sem: a kismotoros- és mozdonyfecskendő versenyszámokban is Nyíregyháza csapata lett az első. A nyertes csapatok és csapattagok között számtalan díjat osztottak ki a zsűritagok. Az ezüst és ezüstözött serlegek és cigarettatárcák és zsebórák mellett sok különdíjat is átadtak. A most bemutatott serleg is - melynek felirata: „SZORGALMAS SEGÉDTISZTJÉNEK A NYÍREGYHÁZI Ö.T.E. 1936.IX.6” – ezen az ünnepségen talált gazdára 1936. szeptember 6-án.