2020.01.27.
Komáromi Klapka György Múzeum

Alkotómunka a természet közelségében

2020.07.08.
Jósa András Múzeum

Magyaros mente - 42 pitykével

2020.07.08.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Szegedet a paprika helyezte földünk térképére

2020.07.07.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A kékfestés feledhetetlen mestere

2020.07.07.
Hatvany Lajos Múzeum

Volt egyszer egy cukorgyár...

2020.07.07.
Jósa András Múzeum

A kelták csecsebecsének gyűjtötték

2020.07.07.
Déri Múzeum

A debreceni "Rajzoskola"

Komáromi Klapka György Múzeum - Komárom
A múzeum épülete
Cím: 2900, Komárom Kelemen László u. 22.
Telefonszám: (34) 344-697
Nyitva tartás: K-V 9-17
2016.07.26.
hír, Ókor, régészet, Római kor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egymás felé repülő szárnyas nőalakokat ábrázoló, nagyméretű freskótöredéket találtak a régészek Komáromban. A leletet - még restaurálás előtt - szerdán a Klapka György Múzeum nyílt napján láthatják az érdeklődők.
Frissen feltárt római freskótöredéket mutatnak be Komáromban
Számadó Emese, a múzeum igazgatója az MTI-nek kedden elmondta, hogy a római katonaváros fürdőjében a napokban találták meg a 8-10 négyzetméteres falfestményrészletet, amelyen két szárnyas nőalak látható. A freskót egyetlen napig láthatja a közönség, mielőtt restaurálják.

A kormány 25 millió forinttal támogatja a komárom-almásfüzitői árvízvédelmi beruházások idején előkerült római katonaváros feltárásának folytatását. A táborváros jó állapotban megőrződött, addig érintetlen része került elő a katonaváros fürdőjével. Az egyes helyiségek padlói több tíz négyzetméteres összefüggő felületen láthatók.

A múzeum igazgatója hozzátette, hogy szerdán délután két órától nyílt napon mutatják be a Brigetióban, Komárom szőnyi városrészében folyó ásatások 2016-os leleteit. Az egykori polgárváros központjában 25 éve folytat ásatásokat az ELTE Régészettudományi Intézete és a Klapka György Múzeum.

A múzeumban délután négy órakor a Brigetióban talált díszpáncélokból nyílik kiállítás, amelyen összegyűjtve láthatók a Magyarországon kiállított, itt talált leletek. A tárgyak komáromi, budapesti, székesfehérvári és tatai múzeumok gyűjteményeiből származnak.

A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét, történetét Magyarországon Aquincuméval lehet összehasonlítani. A település az egykori római határ, a limes mentén jött létre. Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.

Először a légiótábor jött létre, amelynek a vonzáskörzetében kialakult a táborváros, a katonai városnegyedtől 2-3 kilométerre pedig a bennszülött népesség lakhelyeként szolgáló civil település létesült.

(MTI)