2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2016.06.22.
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ
hír, Múzeumok Éjszakája, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Június utolsó hétvégéjén számtalan különleges élmény várja a várak, kastélyok és emlékhelyek szerelmeseit országszerte. A Forster Központ fenntartásában működő helyszínek varázslatos, gyertyafényes programokkal csatlakoztak a Múzeumok Éjszakájához, de nemcsak szombat éjszaka érdemes felkeresni a kastélyokat, várakat, hiszen a Borkultúra programsorozat gasztro-tárlatvezetései egész hétvégén bórkóstolókkal folytatódnak.
Tiszadob
Mielőtt lemegy a nap Pipó uram lakomáján címmel történelmi gasztro show-n vehetnek részt a vendégek Ozorai Pipó várkastélyában, ahol éjszakába nyúlóan jelmezes reneszánsz táncház és tűzzsonglőr bemutató várja a látogatókat a vár udvarán. Naplementekor fénnyel öleik át a várat Ozorán, fáklyás tömeg fogja körbe a várkastély falát, amely egyedülálló élményt nyújt mind a résztvevők mind a szemlélők számára.

Rendhagyó gasztro-tárlatvezetések is várják az érdeklődőket országszerte a Forster Központ kastélyaiban, váraiban a Múzeumok Éjszakája hétvégéjén június 25-én szombaton és 26-án vasárnap. Az Ozorai várkastélyban a „Pipó uram lakomái” című rendhagyó tárlatvezetés alkalmával szekszárdi tájjellegű borok kóstolhatók.

Népszerű operaáriák és helyi specialitásnak számító levendulás barátfüle kóstoló várja azokat, akik a majki Kamalduli remeteség misztikus falai között töltik a Múzeumok Éjszakáját. A Borkultúra jegyében a „Cellakertek fűszerei” elnevezésű tárlatvezetéssel és móri borok kóstolójával várják a látogatókat.

Múzeum a kastélypark is: a füzérradványi Károlyi-kastély 90 hektáros tájképi kertjének fáklyás felfedezésére és éjszakai állat-megfigyelésre is lehetőség nyílik Füzérradványon. Helyi ételkülönlegességeket, szörpöket és gyógyteákat is kóstolhatnak a látogatók, akik azt is megtudhatják, hogy mit kezdhetünk egy tóval éjszaka…

A rejtélyes Andrássy-titokszoba és bronzkori kiállítás nyílik meg a tiszadobi Andrássy-kastélyban. Tűzugrás és tűztánc, táncház és tánctanítás várja az éjszakázókat, akik olyan, a látogatók elől lezárt helyiségekbe is beleshetnek, mint Andrássy Katinka toronyszobája. Bronzkori leletek a kastélyból címmel időszaki régészeti kiállítás is nyílik a Múzeumok Éjszakáján, a kastély pincéjében feltárt sírokban talált 3000-3500 éves tárgyakat most először láthatja a közönség.

Rejtély a kastélyban, belépés csak csendőröknek! Az Edelényi kastélyszigeten az 1900-as években valóban megtörtént bűntény vár megoldásra. A nyomozás közben a kastély összes zegzugát felfedezheti a nyomozó-látogató a csendőreskü letételét követően. A tárlatokban elrejtett információk segítségével képregény is készíthető az edelényi kastélyban.

Ugyanitt a mobiltelefonok szerelmeseit rendhagyó tárlat várja: a Múzeumok Éjszakáján megnyíló Mobil-Kor-Történet című kiállítás olyan – ma már őskövületnek számító - készülékeknek állít emléket, amelyek új kapukat nyitottak a mobilkommunikációs fejlődésben. A látogatók találkozhatnak régi kedvenceikkel, felidézhetik a szolgáltatók és a gyártók történetét és érdekes tényekkel, információkkal gazdagodhatnak mindenről, ami „mobil”.

A Múzeumok Éjszakáján a fentieken kívül a Forster Központ további 10 helyszíne várja gyertyafényes programokkal a várak, kastélyok szerelmeseit. A teljes kínálat ITT érhető el.