2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

MANK – Régi Művésztelep - Szentendre
MANK – Régi Művésztelep, Szentendre
Cím: 2000, Szentendre Bogdányi út. 51.
2016.05.25.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az egri Dobó István Vármúzeum akvarellgyűjteményéből látható válogatás Víz-fény-szín-tér címmel csütörtöktől Szentendrén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) galériájában - tájékoztatta a társaság az MTI-t közleményben.
Víz-fény-szín-tér
A közlemény emlékeztetett rá: a vármúzeum mintegy 250 darabos kortársművészeti gyűjteménye szorosan kötődik az egri Országos Akvarell Biennálékhoz (2007 óta Triennálékhoz), melyek dokumentálására a katalógusok megjelenésén túl a kiállított alkotásokból történő vásárlások és megőrzésük szolgál.

A gyűjteményezés során kezdetben a jelentős alkotók díjjal jutalmazott műveit vásárolták meg, később pedig már egy-egy jelentős életmű szakaszait is bemutatták, de a gyűjteménybe kerültek fiatal tehetségek munkái, valamint a régi nagy hiányokat is pótolták.

Az egri múzeum akvarellgyűjteményéből több hazai és külföldi kiállítóhelyen nyílt már eddig tárlat, Budapesten, Miskolcon kívül Finnországban, Észtországban, Franciaországban, Csehországban, Lengyelországban és Erdélyben.

A szentendrei kiállításra a hetvenes évektől napjainkig terjedő széles válogatás érkezik, amelyben a legutóbbi évek új vásárlásaiból is bemutatnak több alkotást, így például M. Novák András Mindenki művész, minden művészet című 2014-es munkáját, a hagyományos vízfestmények mellett pedig az akvarelltechnikát továbbgondoló, vegyes technikájú művek is szerepelnek a kiállításon.

A tárlat nemcsak az egri rendezvényt képviseli - hívták fel a figyelmet -, hanem a magyarországi akvarellfestészet elmúlt öt évtizedéről ad átfogó képet, amelyen a többi között Chilf Mária, Ujházi Péter és El Kazovszkij alkotásai is láthatók, egyes festmények pedig "szeretnek egymás mellett lenni", például Chilf Mária és Csurka Eszter, Kopócsy Judit és Krajcsovics Éva, Altorjay Sándor és Bukta Imre, Ujházi Péter és Szabados Árpád munkái - olvasható.
A közlemény kitért arra is, hogy egyes alkotóktól most először két alkotás is szerepel, bemutatva az életművön belüli változást, mozgást.

A tárlat kurátora H. Szilasi Ágota művészettörténész, a kiállítás június 19-ig látható a szentendrei MANK Galériában.

(MTI)