2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ - Debrecen
Cím: 4026, Debrecen Baltazár Dezső tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-Sze, P-V 10-18
Cs 12-20
2016.05.20.
Modem - Debrecen
építészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az építése idején a világon egyedülállónak számító, több szempontból is különleges Pentele-híd teljes modellje május 23-án Debrecenbe érkezik, ahol 13 órakor darukkal emelik be a MODEM előtti térre a gigantikus szerkezetet.
Pentele-híd

A 2007-ben átadott mederhíd felszerkezete több szempontból is áttörést jelentett a magyar hídépítésben. A kéttámaszú kábelekkel függesztett merevítőgerendás, kosárfül elrendezésű ívhíd építése idején ugyanis a világon a legnagyobb volt ebben a kategóriában. További különlegessége, hogy a mederhíd úsztatva jutott a szerelőtérről a pillérekre, ezért a mérnököknek a lehető legkisebb tömegű szerkezetet kellett megtervezniük. Így a hazai hídépítésben először nagy szilárdságú, S460-as acélt használtak, mely az úsztatási tömeg mintegy 10%-os csökkentését tette lehetővé.

A június közepén nyíló építészeti kiállításhoz kapcsolódva a nagyközönség közelről is láthatja a Pentele-hidat, amelynek a mintegy tíz méteres modelljét a 13 órakor kezdődő országos sajtóesemény keretében emelnek be drukkal a Baltazár térre. A modellt a kiállítás idejére a Közlekedési Múzeum a MODEM rendelkezésére bocsátotta. A tárlaton bemutatjuk továbbá a mederhíd acélszerkezetének próbaterhelési modelljét, kísérőprogramok keretében pedig – látványos és szemléletes módon - szakemberek megismétlik a próbaterhelési vizsgálatokat is.

A modell térre emelésére minden érdeklődőt szeretettel várunk május 23-án kb. 13 órakor Debrecenben, a MODEM előtti téren.