2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2016.04.28.
hír, iparművészet, képzőművészet, Kína
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Liu Ji-csian kínai műgyűjtő és felesége Vang Vej négy éven belül harmadik múzeumát fogja megnyitni május végén Kínában, a délnyugati Szecsuán tartományban lévő Csungkingban.

Ez lesz a milliárdos üzletember első múzeuma Sanghajon kívül, ahol 2012-ben megnyitotta Lung Múzeumot, majd 2014-ben az intézmény egy másik galériáját. A Lung Múzeum május 26-án megnyíló csungkingi részlegét is Vang Vej fogja irányítani - adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

Az új múzeum a sanghaji intézmények alapelveire épül, a tradicionális kínai művészeten kívül, a kínai forradalmi időszak festményeit és kortárs műveket fog bemutatni, és a szecsuáni térség művészetére is összpontosít.

Csungking a világ egyik legnagyobb városa 30 millió lakossal, a Jangce folyó partján fekvő metropoliszt hegyek, völgyek övezik, számos természeti és kulturális érték található a térségben, köztük a Három Szurdok vízi erőmű és a világhírű Szecsuáni Képzőművészeti Főiskola.

A taxisofőrből lett kínai milliárdos műgyűjtő és múzeumtulajdonos vagyonát az 1980-90-es években alapozta meg tőzsdei műveletekkel, ekkor kezdett feleségével kínai tradicionális műalkotások és kalligráfiák gyűjtésébe. A 2000-es évek közepén fordult figyelmük a kortárs művészek felé. Az elmúlt években ők vásárolták meg árveréseken a világ legdrágább festményeit, köztük Amedeo Modigliani Nu couché című aktját 170,4 millió dollárért (50 milliárd forint). "Külföldi művészek alkotásait is gyűjtenünk kell, hogy múzeumaink versenyezni tudjanak a külföldi intézményekkel" - nyilatkozta Liu a Financial Times brit napilapnak januárban.

(MTI)