2020.09.25.
Szépművészeti Múzeum

II. Rákóczi Ferenc többször is tette itt tiszteletét

2020.09.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Ars et virtus

2020.09.24.

Az anyag életre kel

2020.09.21.
Hatvany Lajos Múzeum

76 éve bombázták Hatvant

2020.09.21.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

Ráday Gyűjtemény - Biblia Múzeum - Budapest
A múzeum bejárata
Cím: 1092, Budapest Ráday utca 28.
Telefonszám: (1) 218-0266 /161, (30) 560-2934
Nyitva tartás: H-P 10-18, Szo: 10-17

Csoportok bejelentkezését kérjük egy héttel a látogatás előtt a megadott elérhetőségek egyikén jelezni.
2016.04.13.
Egry József, festészet, hír, hírességek, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egry József-kiállítás nyílt a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeumában szerdán Budapesten. A Balaton festőjeként ismert művész képeiből válogató kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.

A kiállítást megnyitó Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kiemelte: Egry József alkotásaiban az a zseniális, hogy áthatja a teremtés első mozzanata: "Legyen világosság!". Annak tudása, hogy előbb volt fény, világosság, mint ember - fűzte hozzá.

Bogárdi Szabó István úgy fogalmazott: a fény az örökkévaló előszobája, a világosság a mulandó határvidéke, ahonnan "a mindig valóba nyithat be óhajtó szívünk".

"Amikor pedig egymáshoz hajlik a tó partja és a világon átragyogó fény, megértjük, miért jelentette magát harmadszor is a feltámadott" Krisztus egy tó partjáról "a vízen vergődő halász tanítványoknak", és miért "érezzük mi magyarok úgy, hogy az a tó lehetett volna, lehetne a mi tavunk, a mi Balatonunk is, ahol a gondviselő Isten újra meg újra "fénybe öltözteti teremtését" - mondta.

Kovács Zita művészettörténész, a kiállításnak 12 Egry-képet kölcsönző bajai Türr István Múzeum munkatársa a művész életútját ismertetve elmondta: az 1883-ban Zalaújlakon szegény, csaknem földönfutó családban született festő 1889 őszén került Budapestre. 1900 körül Lotz Károly tanítványa, az arcképfestő Korcsek János műhelyében ismerkedett meg a festészet alapjaival. A művészettörténész Lyka Károly támogatásával 1905-től egy évig Párizsban tanult. 1907-től rendszeresen kiállított, rajzai szatirikus lapokban is megjelentek.

1915-ben segédszolgálatos katonaként gyakorlatozás közben beszakadt alatta a jég, így hosszabb ápolást követően a badacsonyi katonakórházba került. Itt ismerte meg későbbi feleségét, aki életre szóló anyagi biztonságot és gondoskodást jelentett számára.

Előbb az asszony keszthelyi házában, majd Badacsonyban, a vincellérházban, később az állomás közelében épített műtermes házban élt és alkotott. A Balaton, Badacsony környéke magával ragadta Egryt és képeinek állandó témája lett - hangzott el. Az 1920-as évek elején talált rá saját, társtalan képi világára és senkihez nem hasonlítható stílusára.

"A Balatont a szegény halászok avatják szentté" - idézte Kovács Zita Egry József naplóját -, akinek 1901-től minden alkotásán "jelet hagyott" a Szentírás lelkisége, és akinek ez külön helyet biztosít az egyetemes művészet történetében - tette hozzá a művészettörténész.

(MTI)