2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2015.08.27.
Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.
hír, népművészet, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. is tevékeny részt vállal a magyar népi iparművészeti termékek népszerűsítését, védelmét és piacra segítését támogató összefogásban: augusztus 20-án a Várkert Bazár Testőrpalotájában nyílt kiállítás „Örökség és újítás – Kortárs magyar kézműves remekek” címmel, 26-án pedig ugyanitt mutatkozott be a népszerűsítő kampány részeként megújított Páva védjegy.
Páva védjegy
A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködéséből született összefogás egyik fő célja a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy megújítása volt. A védjegy köztudatba emelését, népszerűsítését célzó nagyszabású kampány egyik fontos résztvevője a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. is, hiszen a Várkert Bazárban november 22-ig megtekinthető „Örökség és újítás – Kortárs magyar kézműves remekek” című kiállításhoz kapcsolódva most a Testőrpalota adott otthont a kampányt felvezető sajtótájékoztatónak is.

A védjeggyel ellátott termékek megvásárlásával értékes, eredeti magyar népművészeti és népi iparművészeti alkotásokhoz juthatnak az érdeklődők, mellyel támogatják a hazai népi iparművészeket, valamint segítik a tradicionális magyar népművészet és népi iparművészet fennmaradását. A Várkert Bazár Testőrpalotájában megtekinthető kiállításra látogatók pedig testközelből is megtapasztalhatják a kiállított alkotások időtálló esztétikumát, de ugyanakkor azt a bátor, kísérletező törekvést is, mely merészen gondolja újra a tradicionális formákat és díszítéseket, hogy művészi értékkel bíró egyedi alkotásokat hozzon létre. Hagyománytisztelet, hiteles tudás, megújulás – kulcsszavak, melyek találóan jellemzik a magyar kézműves mozgalom mestereinek egyéni elképzelései által új formákat nyerő tradíció kimeríthetetlen gazdagságát.

A Várkert Bazár együttműködésével megvalósuló kiállítások és tárlatok azonban nem csupán unikális népművészeti örökségünkre fordítanak kiemelt figyelmet: a Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel összefogva, a Zsidó Kulturális Fesztivál programelemeként szeptember 6-án (vasárnap) tárlatvezetések indulnak a Várkert Bazár pincerendszerében feltárt rituális zsidó fürdőbe, a mikvébe. A tárlatvezetések 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 órai kezdettel indulnak, melyekre előzetesen regisztrálni a mikve@varkertbazar.hu e-mail címen lehet.