2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Bakonyi Ház - Veszprém
A Bakonyi Ház a város központjában, modern épületek közt áll.
Cím: 8200, Veszprém Erzsébet sétány 3.
Telefonszám: (20) 548-5714
Nyitva tartás: K-Szo 10-18
2015.05.15.
hír, néprajz, rekonstrukció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az idén hetvenéves Bakonyi Ház története nem szűkölködött kalandos fordulatokban. 1935-ben a Kárpát-medence egyik legkorszerűbb néprajzi kiállítóhelyeként adták át a nagyközönségnek, a háború éveiben kibombázott veszprémiek otthona lett, majd egy korszerű múzeumi hálózat egyik tájházaként elsősorban turisztikai látványosság volt. Leromlott állapota miatt többször felújításra szorult, az elmúlt öt évben pedig kétszer is tűzeset áldozata lett.
Bakonyi Ház
A jelenleg másfél éve nem látogatható kiállítóhely 2015. május 18-án, a múzeumi világnap alkalmából ismét megnyílik a nagyközönség előtt. Látszólag az eredeti állapot helyreállítása történt meg, de a mostantól újra látogatható szoba-konyha enteriőr valójában egy tartalmában és formájában is megújulás előtt álló új tárlat csírája.

2014 tavaszán Veszprém városa közel 22 millió forint összértékű pályázatot nyújtott be a Bakonyi Ház megújítására az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Az első ütemben elnyert támogatási összegből elkészült az épület falfűtése, amely lehetővé teszi – az eddig szezonális helyett – az egész éves nyitva tartást. Mivel a Veszprémbe látogató turisták mellett a Bakonyi Ház legfontosabb közönségét immár egy évtizede a város óvodásai és általános iskolásai jelentik, ez a fejlesztés elsősorban az ő érdekeiket szolgálja: ezentúl a tanév során bármikor igényelhetik a népszerű múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

A fejlesztés második üteme – a pályázat május végére várható elbírálásának függvényében – a kiállítóhely korszerűsítését célozza meg. A hagyományos paraszti lakáskultúrát bemutató lakószobában és konyhában multimédiás eszközök segítségével jelennek meg az egykori lakók – archív képek és hanganyagok formájában. A jelenleg üresen álló hátsó szoba ismét kiállítótérré válik: az „Időtlen idők” címmel tervezett kiállítás és a hozzá kapcsolódó terminál a helyi paraszti, kisnemesi és kézműves kultúra egyfajta böngészhető enciklopédiáját kínálja majd az érdeklődő közönségnek. A készülő terminál és a multimédiás fejlesztés tartalmába a múzeumi világnapon az épület hátsó szobájában nyerhet bepillantást a közönség. Ugyanitt tekinthető meg a Bakonyi Ház 1:20 léptékű makettje is, amely a megújuló múzeumpedagógiai kínálatra hívja fel a figyelmet.

A tervezett fejlesztés fontos eleme lesz a Bakonyi Ház környezetének megújítása. A kibővített kertben etnobotanikai bemutatóhely készül, amely nemcsak esztétikai élményt nyújt, de a hagyományos paraszti kertkultúrára vonatkozó ismeretek hasznos tárháza is lesz. A népszerű programnak számító, de műtárgyvédelmi szempontok miatt eddig csak korlátozottan kínált langalló- és kenyérsütés pedig a Bakonyi Ház konyhájából a szabadba költözik. Sikeres pályázat esetén az új mobil szabadtéri kemencében már idén augusztus 20-án „új kenyér” sülhet.


Schleicher Vera, néprajzos muzeológus