2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2015.04.17.
hír, hírességek, képzőművészet, kortárs, op-art, szobrászat, újkori művészet, Victor Vasarely, XX. századi művészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Victor Vasarely alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a szentpétervári ERARTA modern művészeti múzeumban.

A tárlatot az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében állították ki a Finn-öböl mentén elterülő orosz nagyvárosban.

A helyszín Oroszország legnagyobb modern művészeti magán múzeuma, amelynek képviselője, Galina Zsusman az MTI-nek elmondta, tudomása szerint a pécsi születésű művész egy-egy munkáját néhány évvel ezelőtt láthatta már a szentpétervári közönség, most azonban ők egy Vasarely munkásságát átfogó kiállítással büszkélkedhetnek.

A látogatók péntektől június 14-ig ismerkedhetnek az op-art 1997-ben Párizsban elhunyt jelentős képviselőjének alkotásaival: képekkel, szobrokkal és más különleges Vasarely-munkákkal, a Csepei-magángyűjtemény darabjaival.

Művei Nyizsnyij Novgorod és Moszkva után most Szentpéterváron is láthatóak - fogalmazott az MTI-nek Csepei Katalin, a kollekció gondozója, a kiállítás kurátora.

A hely kisebb mint Moszkvában, de modernebb, kamara-kiállítás jellegű. 63 képet és 21 tárgyat helyeztek el benne. Több olyat, amely Moszkvában nem volt látható - mondta a kurátor, aki Vasarely minden korszakából kiválasztott egy-egy képet. Emellett két teremben vetítik majd a látogatóknak a Vasarelyről készült 20 perces filmet.

Csepei Katalin elismeréssel szólt az ERARTA múzeumról, amely Szentpéterváron az Ermitázs után a második legnevesebb és leglátogatottabb múzeuma.

Az ERARTA csupán négyéves, azonban máris nevet szerzett magának Oroszországban. Neve az ERA (korszak) és az ART (művészet) szavak összetételéből áll. Több mint 2300 darabos gyűjteménnyel rendelkezik: 1945 után alkotó kortárs oroszországi művészek alkotásaival. Néhány hónappal ezelőtt nyitották meg az épület új szárnyát, amelyben nagy kiállításoknak tudnak helyet adni, s immár nem csak az orosz, hanem a külföldi, így a magyar modern művészetet is bemutatva - mondta Galina Zsusman az MTI-nek.

(MTI)